От 2015 г. такса смет ще се определя според боклука

Общините ще имат една година да променят методиката, по която се изчислява такса "смет", така че тя да не се определя на базата на данъчна оценка, балансова стойност на активите, пазарна цена на имота, както е сега.

Обратно в новината

Коментари - От 2015 г. такса смет ще се определя според боклука | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Идеята е много добра, но трябва да се мисли как да се приложи в практиката. Нещо ми се вижда нереалистично всяка селска бослучарка с кантар и лаптоп, на който високообразованите боклукчии отбелязват кой ймот колко е изхвърлил.Познайте срещу половинка ракия какво ще ви отбележат. А когато пред един блок от 50 семейства има 10 общи контейнери, кой ще изчислява кое семейство точно колко изхвърля. Освен това, дори рано или късно да проработи схемата, Ганьо ще изхвърля тогава боклука по нерегламентирани места, за да не плаща. И пак донъкоплатеца ще плаща за почистване на тези места. Така че, когато нещо е хубаво и справедливо, но в същото време е неприложимо, възникват много въпроси.

А кога ще направите водата по 10 стотинки, защото я купуват по 4 стотинки, а ни я продават по 2,40 лева?! Да свалим тази омразна власт и да ги пратим по Белене и Скравена!

Много държа лично г-н СтаниГей да присъства в тоалетната ми всяка сутрин от 8 до 8:30 ч. и да мери с кантарче (до грам) произведеното от мен, т.к. много замърсявам и съвестта ме гризе, че не си плащам достатъчно.

Тези които оспорват са същите изедници които ни ограбват чрез Топлофикация. Тия изедници ядат и плюскат като сви-не, а искат съседите да им плащат сметките. Единственото смислено е освен според данъчната оценка, да се увеличава данъка за имоти които се ползват за търговия и бизнес, както има завишение от 1,5 до 3 пъти при колите, но иначе си е нормално да се плаща данък според цената на имота. Може и 10 души да живеят на едно място, но най- вероятно имат по- малко боклук от 2 изедници от Топлофикация, които плюскат по цял ден, и си сменят приборите в къщи всеки месец.

От 2015 г. такса смет ще се определя според боклука. То тогава Парламента ще плаща най-голямата такса смет,следван от Министерски съвет.

Такса смет да се включи в цените на стоките. Повече купуваш - повече отпадъци изхвърляш -- огризки , бутилки , кашони ...

То вече е измислено и на много стоки се плаща (друг е въпроса че не е в България), нарича се "зелена точка" и означава че са платени разходите за рециклиране на опаковката.

Очевадно е, че плащането на таксата смет като процент от стойността на имота е абсолютно несправедливо, оказва се и противоконституционно. Това, разбира се, не пречи на българския конституционен съд да я обяви за законна. Плащането на таксата на човек е доста по-справедливо, макар и не идеално. Тук възникват въпроси как ще се плаща за непълнолетните, а също и в общините по морето и другите курорти, където сезонно се съсредоточават хора от други общини и произвеждат боклуци там! Не става ясно защо в 21 век на общините им трябват 15 месеца, за да преминат на нова схема за събиране на тази такса!!?

Шопът го е казал простичко: Най-мразим да мислим. Другата причина е, че по "добра традиция" в България всичко се прави в ущърб на народа. А в последните години и умишлено, примери: Топлофикация, ток, Соф. вода, лихвите на банките, цените на хр. стоки...и последният бисер с цифровизацията на тв. Но най-скандалното е , че отсъжданията на КС са винаги в ущърб на интереса на народонаселението?! Те еи затова Гълъп или каквито са там сложиха толкова назад в класацията Омбудсмана, понеже им казва на институциите истината, а както знаем по принцип, никой не я обича , особено в Б-я. Защото нещата тук са и се случват обратното на това, което трябва да бъдат. Обаче за този факст Брюксел мълчи като китайска маймунка , а нашите евродупетати са направо за Гинес...

Г-н инженер, като сте такъв специалист и 15 месеца Ви се виждат много, направете една методика за определяне точното количество на боклука, изхвърлян от едно семейство, която да е РАБОТЕЩА в реални условия, и я предложете на общините. Сигурен съм че ако е ефективна и работеща, даже ще ВИ заплатят добре.

Това е огромна несправедливост! Ако това бъде прието, то ние, на Позитано 20 ще дължим милиарди лева годишно!!

живея сам в апартамент от 65 кв.м. в саседня апартамент сас сащата квадратура живее 4-членно семеиство. таксата за смет е една и саща за двата апартамента. каде е логиката? логиката в република абсурдистан е: "плащаи и не питаи!"

..докато такива дребни въпроси ви разяждат душицата, ще продължите да сте сам! ;)

Омбудсманът Пенчев доказва, че беше един от малкото честни във ВАС. Плащането на данък смет на база данъчна оценка е истинско безобразие! Определянето на такъв далечен срок - 1915 г. - е неоправдано. Много по-лесно е да се плаща на база брой обитатели!

И кой ще определи броя на обитателите в дадено жилище?! Само в София живеят ХИЛЯДИ "нелегално" т. е. не се регистрират по местоживеене, за да може хазайна да не плаща данъци.

Като ви чета блестящите умствени напъни,изобщо не се чудя, защо всичко в РБ е на този хал.

Май ти се напъваш да се правиш на умен... и нещо не се получава.

с трепет очаквам "достойния отговор" на общините... дали някой вярва, че ще има справедливо решение ... би било прекалено хубаво за да стане истина ... ;):)

Всеки да си тегли боклука и да подава декларация в НАП!

НАЙ-МНОГО ПЛАЩАМЕ ЗА БОКЛУЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА !

' СЪГЛАСЕН

Тва Атака как ще си плати таксата не знам.

Тези "управляващи" непрекъснато анонсират какво щяло да стане в бъдещето, след две, три, четири, пет години?????? А бе нещастници, хората едва ли ще ви оставят до тогава..... ОСТАВКА!!!1

Роси, имаш ли предложение за кого да гласуваме след оставката ?

Не се заблуждавайте - като теглите чертата, ща плащате повече :) Социалистите не ни облекчават, а се облекчават върху нас.

както винаги.НЕкоя мутра е писнали ,че парите са и малко и йок по-високи такси. Е сега вече ще забележите от къде изгрява слънцето, вместо една такса три, за децата и бебетата двойно, все пак памперси цапат хлапетата. А братята роми, нямат жилища, нямат такси, нямат данъци, сомо боклук до небесата по гетата незаконни

Ееее, най-накрая! Ако има желание се намира и начин, ако не можеш сам да го измислиш, може да прекопираш от по-умните от теб. Друг е въпросът, че при липса на желание, се намират хиляди причини... А дано, наистина да стане...ама надали!

От 2015 г. парламента с най-голяма такса ...

Нова нощна дисциплина - бягане с боклук по махалата!

Ще ни раздавате ли сливи?

Идва колата, поглеждат в кофата - не е пълна и продължават. разходите са същите, но има нова методика.

Пред всеки контейнер на улицата ще стои човек с кантар и метър, срещу лична карта ще мери и записва количеството, което си донесъл! Като мине клошарят да си вземе нещо от боклука, пак да се премери и извади от сметката!

Тук се заплаща специална цена за торбичка за боклук. Ако боклука ти не е в такава торбичка от чистота не го взимат и той ти остава пред вратата. Обикновено съседите ти имат грижата да ти го занесат в хола да ти смърди там и да кажат в общината да те глобят защото си идиот. Кофата за боклук е с чип и никой освен хора от входа не може да изхвърли нищо в нея. Системата работи перфектно. Ако общините искат - може да се направи. На нашите обаче им е много по-лесно да кажат % от данъчната оценка и да не се занимават. Ако резултата от безумната формула е 73000 заведени дела общината ще се размърда. Понеже хората също както общинарите са мързеливци всичко си крета.

Има контейнери като по гетата! По 1 контейнер на улуца или за цялата махала... А, ако започнем да си оставяме боклуците пред вратата в торби, то цигани с каруци, то къчета и котки, то клошари...

Всъщност пред всеки вход има по 2 кофи. Никъде не могат да изчезнат защото на практика са под земята. И понеже не се отварят никой не рови в тях. Естествено - могат да бъдат разбити, но полицията в града е толкова, че никой още май не е опитвал.

Тук боклукджийските фирми си имат изисквания - огромни контейнери, колкото се може по-нарядко! А по малките улички изобщо няма, защото камиона не можел да мине! И фирмите за боклук не са на случайни олигарси.... бизнес си е!

А тук ще тичаш да си оставиш боклука с неправилното пликче пред съседния блок!!!

От 2015 г. такса смет ще се определя според боклука Ако тази мярка доведе до намаляване на такса смет, то това намаление ще бъде компенсирано от увеличение на данък сгради.

съгласно закона таксата не данък и двете не са обвързани. Ако общините използват таксата за друго освен за смет, то това е грубо нарушение на законите.

Какъвто и начин за определяне на такса смет да измислят, той ще е несъвместим с българската действителност! Ако трябва да си плащаш боклука на обем, със сигурност "вечно неинтегрираните", а и немалко от останалите българи ще си хвърлят боклука в първия храст, дере или гора...като гледам как едва 1-2% от българите си изхвърляме боклука разделно, представям си каква е общата култура към изхвърлянето на сметта като цяло. Няма изход от тази ситуация...все едно да накараш прасето да си събира боклука, невъзможно!

Имаме мальк офис--10 кв м Не го ползваме. Офиса няма водопроводна инсталация и никаква консумация на ток по понятни причини. Познайте дали успяхме да се освободим от такса смет??От години никой не влиза в него, а плащаме 150 лв такса. В Бьлгария законите се измислят ,за да не работят. Така е по добре за управляващите. Винаги ще има вьзможност за рушвети и врьзки. Колкото проблема изглежда по елементарен толкова по трудно се решава.Логично ли е 2 души в апартамент 100 кв м да изхвьрлят повече боклук от 4 души в 50 кв м жилище????

Наложи ми се да правя ремонт. Строителните отпадъци изнесох до контейнерите за смет. Извиках представител на почистващата фирма да види и да определи цената, която трябва да платя , след което идва специален камион с работници, които след като им дадох фактурата за заплатената услугата натовариха боклука и изметоха така , че не остана и следа. Заплатих около 200 лв. В останалото време на седмица изхвърлям не по-вече от 5 кг - хранителни отпадъци, хартия и опаковки Живеем 2 семейства по 2-ма души в къща и имаме по 113 квадрата -1 етаж и малък двор. Таксата смет е висока сякаш всеки от нас на ден изхвърля по 100 кг.

аз брат ми и сестрата плащаме данък смет за 2 селски къщи и 2 парцела незастроени/наследствени/но кофа за боклук има само на един от имотите! ТОГАВА защо да плащам ако няма кофи?

А ако има кофи ,но не живееш там и не ги ползваш?

Абе не съм много вещ в нещата, но мисля че и сега има вариант, ако не обитаваш имота да те освободят от (част) от таксата. Но трябва да подадеш молба някъде през есента за дугата година. Друг е въпроса колко сме информирани на фона на целият хаос в бюрократичната машина.

Ако се гледа обема на боклука, то сградата на НС не може да си плати таксата никога.

Да въведат такса "сливи", "сливи" за "смет"!

Само не знам как ще изчислят кой колко боклук е изхвърлил!?

Отся мога да ти гарантирам, че циганите никакъв боклук няма да изхвърлят - те живеят чистичко

ако имам 5 апартамента в Синята или Зелената или каквато там измислена зона - плащам такса смет и за петте жилища,макар че обитавам едно.Стикер за паркиране ,обаче,имам само един.Ето на това му се вика логика.

Кога ще можем да си закупим електронните боклукомери с дистанционно отчитане?

ОБЕЩА ДА Е ПРЕДСРОЧНО ПРЕДИ КРАЯ НА МАНДАТА.САМО ДЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ МУ Е КРАЯ.

Още не са определили фирмата, дето ще ги внася и фирмите дето ще отчитат дяловото разпределение.

Не искам разни партийци да минават край моя, ще ми индуктират разходи.

Тя цялата държава е такава смет,че от къде ще се намерят толкова пари за данък не знам.