Всяко домакинство ще декларира в началото на годината броя на членовете си, които ще използват услугата, пише "Труд". Проектът за нова методика за изчисление на налога за отпадъците е изпратен за обсъждане в екоминистерството и Националното сдружение на общините.
Промяната трябва да стане законодателен факт тази есен, за да може по нея да се направят общинските бюджети за 2011 г.

Предвижда се налогът да не надвишава 1,5% от годишните доходи на едно домакинство и реалните разходи за сметопочистване и сметоизвозване.

Скептицизъм
Плащането на калпак експерти и кметове обаче определят като работещо в малките населени места, където всяка къща има кофа и боклукът лесно можел да се премери. На този принцип можели да работят хотели, ресторанти и магазини. Проблемът бил в големите градове с блокове. За тях все още не е уточнен и описан механизмът как ще става изчисляването на реално изхвърления боклук.

Една от идеите е да се направи прогноза за хвърления боклук от един блок и да се разпредели на база живеещите. След това отпадъците да се мерят или от самия камион, или чрез контейнера, или да има теглилка в помещение на кооперацията.

Все още съществува и идеята да се плаща на база оценка, пропорционална на потребената вода или ток. Механизмът при този вариант обаче бил още по-неясен.

Столична община е против таксата на калпак
Предложението за плащането на таксата за битови отпадъци на човек дава възможност да се заобикаля плащането на тази такса, посочи пред журналисти заместник-кметът на Столичната община Мария Бояджийска, цитирана от БТА. По думите й трябва да се работи първо по ясното установяване на броя на живеещите в една сграда, преди да се въведе плащането на човек.

Бояджийска посочи, че сегашният начин за определянето на таксата не е много справедлив, но е единственият приложим и всеобхватен.
Според Бояджийска има много варианти, върху които се работи за бъдещото плащане на таксата за битови отпадъци, но най-важното е да се минимализира количеството на депонираните смесени битови отпадъци. Трябва да се пристъпва към увеличаването на обхвата на разделното събиране, допълни Бояджийска.

Последна актуализация в 14.00 ч.