Данъкът за колите ще е обвързан с екостандартите

stat
14:51  |  2 октомври 2013 | Бизнес / Редактор Гергана Мишева /  
От 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6 От 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6
Сн.: БГНЕС

Данъкът за автомобили вече ще бъде обвързан с екологичните стандарти и ще има два вида отстъпки за различните превозни средства. Собствениците на част от колите с катализатори ще плащат по-високи данъци.
Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че кабинетът е приел днес проект за промени в Закона за местните данъци и такси, цитират я БГНЕС и Дарик.
Промяната влиза в сила от 1 януари.

Към момента данъкът, който се плаща за превозните средства, се намалява с 50%, ако автомобилът има катализатор и е под 100 конски сили.
От януари  отстъпката за колите с катализатор ще отпадне, а отстъпката за колите, които имат Евро 3 и Евро 4 (произведени между 2000-2009 г.) ще е само 30%.

С 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6.
Остава ограничението двигателят да е до 100 конски сили.

Предварителните разчети показват, че това ще доведе до увеличение на приходите на всички общини в страната с общо 30-35 млн. лева.

Според същия проект от 2015 г. такса смет ще се определя според количеството изхвърлен боклук, а не според различни оценки на имота.

В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор и с промяната за собствениците налогът ще се увеличи двойно пише "Сега".

Значи за хората, които имат пари да си купят модерен автомобил, данъка ще бъде по-нисък, а за хората,които не могат да си позволят такъв автомобил, данъка ще бъде по-висок. И питам аз Къде е логиката? Много загрижени станаха за околната среда...

логика?
Кметове на големи градове коментираха по-рано, че може да има по-високи данъци за близо 1 милион българи, ако бъде приет проектът.

"Само в София промяната ще засегне 145 000 автомобила, за които данъкът ще скочи с 50%, други 38 000 собственици ще трябва да платят допълнително 20%", пресметна зам.-кметът Дончо Барбалов.

В голяма част от общините са притеснени от нормативния документ, тъй като в него няма дефиниция за категориите, според които ще се определят данъчните облекчения.

Факт е, че в талоните на автомобилите не е записана категорията за екология, което означава, че собствениците трябва да търсят начин да я установят. Това може да стане например от продавача или вносителя.




Последно в Бизнес


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.