Бебето бе прехвърлено от русенската болница в Клиниката по неонатология на Университетската детска болница в София в началото на юни.

Красимира Димитрова роди близначките Жаклин и Мери на 5 май в МБАЛ-Русе. Те бяха заченати ин витро с донорска яйцеклетка в Плевен. Раждането им предизвика скандал в лекарското съсловие
Впоследствие заради преждевременното раждане и недоносеността по-малкото близначе Жаклин почина.

"Мери беше в изключително тежко състояние, макар че беше стабилизирана в неонатологичното отделение в Русе. При приемането детето беше с необходимост от кислородолечение и с тежка бактериална инфекция. Това наложи тук също да проведем комплексно лечение, включително антибиотици", казва доц. Ралица Георгиева от Клиниката по неонатология, цитирана от bTV.

Майката се притеснява от медийния интерес към нея и дъщеричката й и отказва оцелялото бебе да бъде показвано. В момента Мери диша самостоятелно и е наддала на тегло - при раждането тя бе 900 грама, а в момента е 2500 грама, допълва доц. Георгиева.

При преместването на Мери в София лекарите са установили начални данни за увреждане на ретината, което наложило да бъдат проведени двукратно процедури в Александровска болница. Те били успешни и сега състоянието на очите на момиченцето е добро. "При деца с такова тегло често може да се наблюдават и мозъчни кръвоизливи и други увреждания, свързани с недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Направили сме изследвания и в тази насока, които, за щастие, показват, че няма данни за такова състояние при Мери. Следващата седмица предстои още един контролен преглед в очната клиника, след което бебето ще бъде изписано", допълва Ралица Георгиева.

Майката Красимира Димитрова вече е подготвена за това. Тя прекарва по няколко часа на ден с бебето, свикнала е да го къпе и храни. Според специалистите обаче като всички деца, родени преждевременно, и Мери ще има необходимост от проследяване и евентуални процедури за подпомагане на двигателното й развитие.