Причина за жалбата са несъстоятелните обвинения и дори лъжи в медиите от Клиничния институт по репродуктивна медицина в Плевен с ръководител доц. д-р Емилиaна Конова по повод грижите за двете бебета, съобщиха на пресконференция ръководителите на Многопрофилната болница в Русе д-р Минчо Вичев, на Акушеро-гинекологичния комплекс - д-р Георги Хубчев и други лекари, цитирани от БТА.

В свои телевизионни изяви д-р Емилиана Конова от Плевен е казала, че в Русе няма необходимите компетентност и апаратура за грижи за двете бебета и има вътрешно болнична инфекция, което е лъжа, но е успяла да внесе безпокойство в персонала на лечебните заведения и пациентите, казаха медиците.
"Точно обратното - показателите на русенския АГ-комплекс са едни от най-добрите в страната, апаратурата е достатъчна, а лъжата за вътрешно болничната инфекция е крайно недопустима - няма нито едно дете в комплекса с каквито и да са признаци на инфекция", уточни д-р Вичев.

Според русенските лекари изявленията от института в Плевен са направени с частни рекламни интереси, тъй като досега никой не познава това заведение. Точно плевенският институт не е направил необходимото след забременяване чрез донорска яйцеклетка на 62-годишната Красимира Димитрова, смятат медиците в Русе. Още в началото на рисковото забременяване жената от Русе е трябвало да бъде сложена под постоянно наблюдение поради възрастта й, поради претърпяната преди това сложна гинекологична операция и голямата разлика в развитието на двата плода.

На по-малкото бебе - 500-грамовата Жаклин, е извършена сложна операция и животът му е спасен. Утре по-голямото бебе - Мери, ще бъде изпратено в Университетската специализирана педиатрична болница в София за скринингово проследяване за ретинопатия и след това ще бъде върнато в Русе. Теглото на това бебе е нараснало от 900 на 1140 грама. Жаклин е наддала до 700 грама, но състоянието й остава критично.

Близначките се родиха на 5 май т.г след ин витро с донорска яйцеклетка на майката.