Банкерът пристигна с адвокат и няколко души охрана, които разбутаха събралите се журналисти, съобщи Нова телевизия.

Очаквам справедливост, винаги съм залагал и работил за това”, заяви на влизане Василев в отговор на въпрос какво очаква, цитира го bTV.

Той отказа да отговаря на повече въпроси, но обеща да коментира след изслушването, на което медии не бяха допуснати.

На излизане банкерът също беше лаконичен. На въпроса какво е казал пред съда в своя защита, той отвърна само:

"Това, което повтарям вече година и половина - че на практика банката беше атакувана рейдърски, това е типична рейдърска атака (завземане на компания - б.р.), разбира се, добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най вече от прокуратурата".

Не мога да коментирам заседанието, защото е секретно, срокове за решението дали ще има екстрадиция няма, каза пък адвокатът му Владимир Белянски. Той заяви, че не може да каже дори дали са искали още доказателства.

Изслушването на Цветан Василев от Висшия съд на Белград ще продължи на 6 април.

За първи път Цветан Василев застана днес пред съда в Сърбия, за да изрази своята позиция по искането на българските власти да бъде екстрадиран заради източването на 206 милиона лева от КТБ.

В началото на февруари белградският съд отложи заседанието си, защото адвокатите на Василев показаха медицински документи, че е болен.

Окончателно решение за екстрадицията на Цветан Василев обаче днес не може да има, защото според законодателството в Сърбия трябва да се изкаже и Апелативният съд. Освен това, последната дума има министърът на правосъдието на Сърбия, без значение какви са съдебните решения.

Преди повече от година Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, предаде БНТ. Белград обаче е отказал с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава членка.
Василев е поискал и сръбско гражданство, защото Сърбия не екстрадира свои граждани.