Белгийската прокуратура: Пучдемон да бъде върнат в Испания

stat
18:32  |  17 ноември 2017 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Карлес Пучдемон се разхожда по улиците на Брюксел Карлес Пучдемон се разхожда по улиците на Брюксел
Сн.: БТА

Белгийската прокуратура поддържа искането на Испания да бъде върнат отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.
Това съобщиха представители на защитата на Пучдемон, цитирани от местни медии. Според тях съдът ще произнесе първото си решение на 4 декември.

Днес белгийски съд заседава за първи път по същество по издадената от Испания европейска заповед за задържане. Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение.

Съдът днес изслушва страните по процедурата при закрити врата.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни.

Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.
Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.