Според говорителката на Белия дом Бернадет Мийхан двамата държавници са се ръкували и са разменили по няколко думи преди официалното откриване, както през декември 2013 г., когато бяха в Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела, посочва Франс прес цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Други американски представители уточниха, че двамата лидери не са имали време за съществен разговор. Първата лична среща между тях е планирана за днес.

Преди четири месеца Обама и Кастро обявиха намерение да нормализират отношенията между страните си. Оттогава се водят преговори за откриване на американско посолство в Хавана и за възобновяване на търговията.

В Панама започна историческа среща на върха

Двудневният форум, в който за първи път участва и Куба, започна в 19:40 часа местно време (03:40 ч. българско време) в присъствието на над 30 държавни ръководители.

"Тази среща има наистина специално измерение, за първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района", отбеляза със задоволство в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса, който определи срещата като "историческа".

Барак Обама се срещна в Панама с кубински дисиденти

Американският президент Барак Обама се срещна с няколко кубински дисиденти малко преди откриването на Срещата на високо равнище.

Сред дисидентите бяха адвокатката и независима журналистка Ларица Диверсент и историкът и политолог Мануел Куеста Моруа.

В срещата участваха десетина представители на гражданското общество, дошли от други страни, както и президентите на Коста Рика и Уругвай.

Обама увери правозащитниците от района, че ги подкрепя.

Дни преди срещата на върха в Панама Моруа огласи в Хавана, че ще представи на форума послание, призоваващо за спазване на човешките права в Куба, и ще настоява за закони за свободата на сдружаване и за открити избори.

В Куба няма законно призната опозиция, а властите смятат опозиционерите за "наемници", които служат на САЩ.