Обещанието дойде след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Министър Красимир Вълчев уточни, че 15 мл. лв. ще бъдат за сметка на планираните средства в централния бюджет за научни изследвания. "Както знаете за 2018 г. имаме ръст на средствата за наука, планирани в Бюджета“, уточни министърът.

Учените също отвърнаха с обещание.

"В четвъртък ще свикам общо събрание на БАН, на което ще докладваме постигнатите днес резултати и имам увереност, че то ще гласува прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена“, каза председателят на общото събрание на БАН Евелина Славчева.

Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, уточни акад. Юлиан Ревалски. Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите.

Преди два дни от БАН обявиха на пресконференция, че подготвят протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари, последвано от други протестни действия, заради ниския бюджет за наука.

Екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г. Това е с 15 млн. лв. повече спрямо предвидените средства в бюджета за 2018 г.

От БАН обаче настояват за целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

Така месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища ще стигне до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а според орязания бюджет за догодина ще стане 500 лева, което е обидно малко, според тях.

Учените от БАН настояват и за целево финансиране и според резултатите от научноизследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

В края на ноември учените протестираха срещу недостатъчното финансиране в бюджета за догодина, като от централата на БАН бяха спуснати черни знамена.

По-късно Общото събрание на БАН излезе с обръщение към обществото под надслов "Повече няма да търпим!" и обяви исканията си.