Като първа стъпка днес в 9 сутринта на всички сгради на академията бяха спуснати черни знамена.

В обръщение работещите в БАН оценяват бюджетната субсидия за 2018 г. като ликвидационна.

Рано тази сутрин парламентът прие бюджетната рамка за 2018 година.
Народното събрание определи предоставеният трансфер за БАН да бъде 83 075 800 лв., за държавните ВУЗ - 414 943 300 лв.

Проф. Никола Малиновски коментира, че 6% увеличение спрямо 2016 г. е ликвидационна политика. Ние претендирахме за 15 млн. лева повече, каза проф. Малиновски по БНТ.

Учените настояват за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката.

Вижте снимки >>>


"Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни", категорични са учените.

Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни по-късно в парламента, че твърденията на учените не са съвсем коректни. През цялото време се говори, че държавата недофинансира БАН, каза тя.

За първи път през 2018 г. от държавния бюджет са предвидени 65 млн. лв. за научни проекти, за които учените от БАН и от висшите учебни заведения ще кандидатстват, поясни Менда Стоянова. 

"В бюджета за 2018 година в частта за БАН са предвидени 5 млн. лв. повече от бюджета за 2017 г. Тези пари са основно за заплати. Наистина това е малък ръст, 5%, но това са възможностите на бюджета“, посочи тя, цитирана от "Фокус".

"За трета поредна година ще имаме и програма за младите учени. По миналата година се оказа, че програмата не беше точно за младите учени, защото академиците си бяха взели половината от парите за техни възнаграждения. Новият председател на БАН коригира това и тази година за млади учени ще има два пъти повече пари на проектен принцип“, обясни Менда Стоянова.

„Може би това не им харесва на учените от БАН, че трябва да се борят за възнагражденията си. Те искат сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната дейност, няма как БАН да продължи да се финансира по този начин“, каза още тя.