Британският премиер Дейвид Камерън обяви в първата реч за имиграцията след победата на изборите нови планове за справяне с незаконната имиграция и затягане на граничния контрол, след като данни показаха значително увеличение на дългосрочните мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Камерън ще представи следващата седмица пред парламента нов законопроект.

По думите му целта е да се пресече практиката незаконни работници да се тъпчат в малки жилища и да проточват депортирането си, както и британци да придобият трудовите умения, необходими за работата, от която страната се нуждае.

Камерън заяви, че полицията ще получи правото да конфискува печалбите на незаконни мигриращи работници.

На предприятията ще се забрани да набират работна ръка в чужбина, без да публикуват обяви във Великобритания.

"Силната страна не е тази, която се изолира. Тя е тази, която контролира имиграцията. Защото ако имате неконтролирана имиграция, имате неконтролиран натиск върху обществените услуги. Това създава фундаментални проблеми със справедливостта", обясни той.

Годишната нетна миграция във Великобритания за 2014 г. е нараснала до 318 000 души от 209 000 през 2013 г. по данни на националната статистика.
Нетната миграция е резултат от броя на хората, влизащи в страната минус броя на напускащите я. Новите данни сочат, че нетната миграция е достигнала най-високо равнище от десет години.

Миналата година във Великобритания са пристигнали 641 000 имигранти, с над 100 000 повече от 2013 г. Малко повече от половината от тях идват от ЕС. Общо 46 000 румънци и българи са влезли във Великобритания през 2014 г., двойно повече от предишната година. Камерън отдавна настоява, че може да намали нетната миграция до под 100 000 души.

"Разочароващо е, че не постигнахме по-голям напредък", призна британският премиер.

Според него обаче данните показват ясно, че трябва да побърза с постигането на резултати.

"Днешните данни показват колко далеч трябва да стигнем, за да изпълним целта си. Промените в социалната система с цел намаляване на миграцията от ЕС ще бъдат абсолютно изискване при преговорите с ЕС за промяна на условията на членството на Великобритания в съюза", увери Камерън.

Според него националните социални системи в рамките на ЕС могат да се окажат непредвиден допълнителен стимул за големи миграционни потоци.

Имиграцията стана един от ключовите политически въпроси във Великобритания. Все повече британци смятат, че неконтролираната миграция има негативен ефект върху сфери от безработицата до здравните услуги и жилищата.

Имигранти, скрити в Мазерати

Междувременно полицията в Съри, югоизточна Англия, съобщи за ареста на 10 незаконни имигранти, включително един непълнолетен, които пътували скрити в багажниците на чисто нови автомобили "Мазерати", доставяни във Великобритания с камион, предаде Франс прес.

Арестувани на трийсетина километра от Лондон, деветимата възрастни са прехвърлени вчера в център за задържане в Дувър. Непълнолетният е изпратен в приемен център. Всички те са заподозрени в незаконно влизане на британска територия.

Арестуваните са от виетнамски произход, обявиха няколко британски всекидневника.

Полицията заяви, че не й е известен произходът на автомобилите, маршрута им, нито мястото, откъдето са влезли във Великобритания.
Луксозните автомобили "Мазерати" се сглобяват в два завода в Италия.