Разгорещено оспорваният закон ще позволи на правителството да въвежда извънредно положение по повод мигрантската криза. То ще може също да връща направо от границата повечето хора, търсещи убежище, включително, ако идват от страни, където се воюва.

В същото време политическите лидери на страната се борят да спрат възхода на крайната десница, която триумфира в първия кръг на президентските избори през уикенда, допълва агенцията.

Правозащитни групи, религиозни лидери и опозиционните партии заклеймиха проекта, който е последния от серия твърди мерки против миграцията. Според тях той нарушава международните конвенции за човешките права.

Обаче министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка защити законодателните предложения. Той каза, че Австрия няма друг избор, щом толкова много други членки на ЕС не успяват да свършат тяхната част от работата, за ограничаване на притока на мигранти и бежанци.

„Ние не можем да нарамим бремето на целия свят“, е казал Соботка.

Заклещена между двата основни мигрантски маршрута – балканския и италианския, Австрия прие около 90 000 искания за убежище през 2015 г.

Над един милион души, предимно бягащи от насилието в Сирия, Афганистан и Ирак, пристигнаха в Европа миналата година, предизвиквайки най-тежката миграционна криза след 1945 година.

Масивният приток отприщи надигането на крайни партии из Европа, а това притиска традиционно центристки правителства да заемат много по-твърда позиция по проблема с мигрантите.

Според закона, който се предлага в Австрия, правителството би могло да декларира извънредно положение, ако внезапно нарастване на числеността на мигрантите заплаши „националната сигурност“ на страната.

Властите тогава ще приемат само бежанци, чиято сигурност е заплашена в съседната транзитна страна, или такива, чиито роднини вече са в Австрия.

Освен това новите правила ще принуждават мигрантите да искат убежище директно на границата в построени за целта регистрационни центрове. Там те ще могат да бъдат задържани до 120 часа, докато заявлението им бъде проверено.

„С проекта тук се заточват крайно опасни инструменти, особено ако попаднат в лоши ръце“, предупреди днес Матиас Щтролц, лидер на малката опозиционна партия Неос.

Гласуването на проекта идва, след като кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер разтърси политическата класа, спечелвайки първия кръг на президентските избори в неделя. А двамата кандидати на центристката коалиция не успяха дори да се класират за балотажа на 22 май.

Партията на свободата се надява да се представи добре и в следващите общи избори през 2018 г.; в социологическите проучвания тя постига одобрение, значително над 30 на сто.

В опит да спре дезертирането на избиратели към крайната десница, австрийската управляваща коалиция вече издига огради по границите и въведе годишен таван за търсещи убежище.

Освен това тя притисна другите страни по балканския път да затворят границите си по-рано тази година. Затягането на режима действително затвори пътя и остави около 53 000 мигранти, заседнали в Гърция.

То също така подтикна трафикантите на хора да търсят нови пътища към Европа, включително през Италия, на чиито брегове вече са слезли 26 000 мигранти, предимно откъм Либия.

Това пък подтикна Австрия да обяви, че възстановява граничния контрол на алпийския проход Бренер в Алпите, ключов транспортен коридор между северна и южна Европа.

Виена планира да инсталира и телена ограда по границата в района на прохода, съобщи днес следобед ТАСС, като се позовава на австрийската агенция АПА.

Наложеният контрол на прохода възпламени бурни протести на граничния пункт. Той предизвика и твърдо осъждане от страна Италия.

„Все пак ние сме много далеч от нашествие“, каза с упрек италианският външен министър Паоло Джентилони пред австрийския вестник „Ди Пресе“ в сряда.

Междувременно в Швеция Агенция по миграцията днес промени надолу прогнозата си за очаквания през годината брой мигранти. Това съобщиха ДПА и БТА.

Сега се предвижда в страната през годината да пристигнат между 40 000 и 100 хиляди кандидати за убежище. Обявената през февруари предишна прогноза беше за до 140 000 души.

Обявените днес числа са съобразени с появилите се препятствия пред мигрантите по пътя към Северна Европа, пояснява ДПА.

През 2015 г. Стокхолм отчете рекорд от 163 000 кандидати за убежище, което изцеди ресурсите и капацитета на приемните центрове и местните общини.