Освен похитителят жертви на трагедията са 34-годишен мъж и 38-годишна жена, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Двамата бяха сред заложниците на похитителя.

Похитителят е бил прострелян по време на полицейския щурм срещу кафенето, започнал малко след 2 ч. през нощта във вторник австралийско време.

Нападателят, който е на 49 години, е бил прострелян в гърдите с няколко куршума и е бил откаран в болница, където лекарите потвърдили смъртта му.

Полицията съобщава, че четирима души са ранени при щурма на кафенето. Сред ранените има жена с огнестрелна рана в рамото, полицай, ранен леко в лицето, и двама души с по-леки рани, уточнява Ройтерс.

Полицията разследва обстоятелствата, при които при полицейската операция са били убити и ранени хора.

Заложниците в кафенето в Сидни са били 17. Там не са открити експлозиви, съобщи полицията, цитирана от световни агенции.

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2:30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (17:30 ч. българско време).

Щурмът е започнал веднага, след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2:10 ч. местно време, допълват ДПА и Асошиейтед прес.

Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението тичайки. Сред тях имаше плачеща жена, която беше отведена от полицаите, посочва АП.

След около 60 секунди стрелба от сградата бяха изнесени четири носилки с ранените.

Австралийската федерална полиция отцепи централния площад в Сидни Мартин плейс около 9:45 часа местно време в понеделник сутринта, след като въоръжен мъж взе заложници в кафе-магазин "Линд" (Lindt).

Похитителят е Ман Харон Монис, бежанец от Иран с криминално досие, пристигнал в Австралия през 1996 г., където е получил политическо убежище.

По-късно е окачествен като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.

Австралийският вестник "Острелиън" допълва, че понастоящем Монис беше на свобода под гаранция и очакваше процес по обвинение в съучастие в убийството на бившата му съпруга.