Австралийската федерална полиция отцепи централния площад в Сидни Мартин плейс, където около 9:45 часа местно време в понеделник сутринта неизвестен въоръжен мъж взе заложници в кафе-магазин "Линд" (Lindt), съобщиха БНР и БГНЕС.

Мястото не е избрано случайно - кафенето се намира на няколко десетки метра от парламента и е в сърцето на финансовото сити.

Вижтe снимки >>>>

Похитителят бе идентифициран като ирански бежанец, получил политическо убежище в Австралия, съобщи Би Би Си. Той се казва Ман Харон Монис и според бившия му адвокат действа сам. Иранецът бил под гаранция заради редица престъпления, включително съпричастност в убийството на бившата му съпруга Нолийн Хейсън Пал, предаде АВС Нюз.

Кадри по няколко новинарски телевизии показаха предполагаемия похитител, предаде БТА. Вижда се, че е мъж на средна възраст с посивяла брада и черна превръзка на главата с арабски текст, който жестикулира, докато говори на хората в кафенето. Мъжът има на гърба си черна раница, облечен е в бяла тениска с черна жилетка отгоре.

Най-важното е да запазим здравето на заложниците в тази ужасна ситуация в „Линдт”, каза външният министър на Австралия Джули Бишъп. Твърде рано е да спекулираме с детайлите и мотивацията на похитителя, категорична е тя.

Районът е отцепен. На място са десетки въоръжени полицаи. Въздушното пространство над част от Сидни е затворено, като в района кръжат полицейски хеликоптери. Не работи и близката станция на метрото. Консулството на САЩ в града, което се намира близо до заведението, бе евакуирано.

Двама от заложниците са излезли през изходната врата на кафето с вдигнати ръце, а други трима са излезли през изхода за евакуация при пожар и бедствия. Сега хората от медицинския екип ги преглеждат и по-късно се очаква полицията ди ги разпита за ситуацията в сградата на кафето.

По-късно други заложници са позвънили в местна радиостанция, за да предадат искане на похитителя да говори с премиера Тони Абът чрез радиото, предаде ДПА. Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства - две в кафенето и две на други места в града, съобщи телевизия Ченъл 10. От радиото казали, че са разговаряли с двама притеснени заложници чрез мобилен телефон.

Терористът поискал също и да му бъде доставено знаме на "Ислямска държава".

На прозореца на кафенето се вижда черен флаг с надписи на арабски език, държали са го двама заложници. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговия пророк". 
 
Австралийската полиция съобщи, че са в ход преговори с въоръжения мъж, който държи заложниците, но отказа да прави предположения за възможните му мотиви, предаде Ройтерс.

"Преговорите продължават и може да ни трябва още време. Готови сме да решим ситуацията по мирен път, важното за нас е никой от заложниците да не пострада", заяви комисар Катрин Бърн от полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс. Тя подчерта, че няма право да съобщава подробности преди края на операцията и отказа да потвърди информацията, че похитителят е поискал да получи знаме на организацията "Ислямска държава".

Бърн отказа да потвърди и информацията, че трима мъже и две жени са успели да напуснат кафенето.

Австралийският премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидента с вземането на заложници в центъра на Сидни. Премиерът даде кратък брифинг за журналисти.

"Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно имат ли те политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той.

Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането й ще предоставя полицията".

Заложническата драма продължава вече повече от 15 часа.

Джамии, синагоги и църкви в цяла Австралия призовават хората да се съберат и да се помолят за мирно решение.