Това предупреди пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" командирът на ВВС на България ген.-майор Румен Радев на летателната тренировка между българските и американските Военновъздушни сили „Тракийски орел – 2”, предадоха „Фокус” и БГНЕС.

По думите му, ако не се направи това сега, има опасност България да загуби суверенитета на въздушното си пространство.

Следващата седмица ще бъде проведен извънреден съвет по отбрана, на който ще бъде изложена сериозността на ситуацията.
Ще има и изслушване в Комисията по отбрана.

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с една година живота на двигателите на съществуващата ни база - МиГ-21 МиГ-29 и СУ-25“, подчерта ген .Радев.

Преди дни военният министър Николай Ненчев увери, че няма повод за безпокойство с ремонта на изтребителите МиГ-29 и че страната ни има ресурс да се справи с охраната на въздушното пространство. Преди това той бе категоричен, че няма да подпише договора за поддръжка на МиГ-29. Така от 9 септември няма да имаме летящи изтребители с изключение на старите МиГ-21. Ненчев се мотивира, че руската оферта от 80 млн. лв. е тройно завишена и му е предлаган процент, за да подпише. Прокуратурата започна проверка.

От ВВС се надяват да бъде взето разумно решение възможно най-бързо, за "да не загуби България националното си достойнство и да не губи контрол върху собственото си небе".
Според ген. Радев това може да стане в рамките на този бюджет и заложените средства, ако бъде удължен живота на летателната техника и по–специално на Миг-29.

Той коментира още, че Миг-21 в момента няма необходимия ресурс да пази въздушното пространство, няма достатъчно техника и летци за него.

"Няма друга държава, освен България, която да носи
денонощни дежурства с толкова малко летци. България е първата държава в Северноатлантическия алианс с изтребителна авиация от 103 години, която може да бъде загубена, ако спешно не се вземат мерки", добави ген.-майор Радев.

Междувременно стана ясно, че министърът на отбраната е разпоредил на Инспектората на МО да извърши проверка с колко изправни изтребители ще разполагат българските ВВС след септември.

Спрени са медийните изяви на ген. Радев, пише междувременно OffNews.
Oт Министерството на отбраната уточняват, че са предложили на генерала да направи пресконференция предвид големия брой искания за интервю от медиите.
Това обаче е станало непосредствено преди 6 май и парада за деня на армията, след което командирът на ВВС замина на планирана командировка в чужбина.