Втората за годината подготовка се провежда в Трета авиобаза „Граф Игнатиево”, предаде Дарик.

От българска страна ще се включат пилоти с МиГ-29, Су-25, а към края на тренировката и МиГ-21.

Учението започва днес и ще продължи до края на юни.

"Нашата съвместна дейност започна на това летище преди 10 години, като в началото беше много трудно, защото се сблъскаха два различна модела на летателна подготовка, летателен език и процедурите за брифинг", каза в приветствието си командирът на българските ВВС генерал-майор Румен Радев.

Той уточни, че до момента са проведени 25 учения с участието общо на над 4000 машини и над 10 000 военнослужещи.

Вижте снимки >>

По думите на генерала това учение ще бъде най-дългото - до края на юни, и ще се проведе в сложна международна обстановка.

"Екипите на ВВС на САЩ ще участват и в други учения в цяла Европа, като целта е да се изгради по-добра съвместимост между партньорите и по този начин да се отговори адекватно на бъдещите заплахи", коментира ген. Франк Горенц, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка.

По време на учението ще се отиграе „Пакет за сигурност на театъра”, чиято цел е да се вдъхне увереност на българските ни партньори и съюзници от Европа, каза още той.

Според него бъдещите заплахи се очакват да стават все по-сложни и комплексни, като преминават националните граници и да се случват по цялата територия на света.

"В тази връзка е много важно съвместната оперативност, което се постига чрез взаимно допълване от страна на всички партньори",
обясни ген. Горенц.

Без авиация


До три години няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци, предупреди командирът на ВВС ген. Румен Радев, предаде БГНЕС.

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с една година живота на двигателите на съществуващата ни база - МиГ-21 МиГ-29 и СУ-25“, подчерта той.

Преди дни военният министър Николай Ненчев увери, че няма повод за безпокойство с ремонта на изтребителите МиГ-29 и че ще продължим да охраняваме въздушното си пространство.

Американските пилоти са впечатлени, че МиГ-29 има с какво още да ги изненада - възхитени са най-вече от маневрените възможности на изтребителя, каза преди дни бригаден ген. Иван Лалов, командир на Трета авиобаза в "Граф Игнатиево".

След "Тракийски орел-2" е "Тракийска звезда", което е по-мащабно учение по отношение на участниците.

В "Граф Игнатиево" ще бъде отново една американска ескадрила, полските ВВС с 2 изтребителя, а също се предвижда да участват Гърция и Румъния, които обаче няма да се пребазират в България, а ще прелитат от тяхна територия, поясни ген. Лалов.