Тайландската национална полиция потвърждава смъртта на 21 души, загинали при атентата в Банкок, по нейни данни ранените са 123 души, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Досега е потвърдено, че сред жертвите има 10 тайландци, един китаец и един филипинец.

От полицейската болница на Банкок, където се доставят ранените, съобщават, че по-голямата част от ранените са туристи от Китай.

Полицията издирва веществени доказателства на мястото на взрива, за да установят кои са неговите извършители. Смята се, че атентаторите са визирали чужденци и са искали да навредят на туризма и икономиката на страната.

Властите в Тайланд разполагат с ясно изображение от видеокамери на човека, заложил взривното устройство в Банкок, съобщи командващият сухопътните части генерал Удомдеж Ситабутър, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Все още никой не е поел отговорност за атентата. В Тайланд, където като религия преобладава будизмът, се наблюдава слаба мюсюлманска екстремистка дейност, предимно в южната част на страната. Понякога ислямски екстремисти извършват нападения извън населените с мюсюлмани региони.

Храмът, в близост до който е извършен атентатът е посветен на популярното в Индия божество Брама. Той е място на поклонение на хиляди богомолци от страните от Югоизточна Азия.

Властите в Тайланд не смятат да въвеждат извънредно положение в страната заради днешния взрив в столицата Банкок, при който загинаха най-малко 19 души, съобщи пред журналисти говорител на управляващия военен съвет, цитиран от ТАСС.

"Ние засега не знаем какви са мотивите на извършителите на атентата. Причината може да е политическа, а може да става дума и за тероризъм. Това е действие, целта на което е разрушаването на нашия туризъм и нашата икономика", заяви вицепремиерът и министър на отбраната на страната Правит Вонгсувон.

Премиерът на Тайланд Прают Чан-Оча е наредил на силите за сигурност да обезопасят района на атентата и да проведат разследване, като обществеността да бъде информирана едва след като бъде събрана прецизна информация.

Отправен е призив към медиите да подхождат към информацията с внимание и дискретност.

Премиерът на Индия Нарендра Моди осъди атентата в Банкок. "Строго осъждам атентата в Банкок. Моите чувства и мисли са със семействата на пострадалите. Моля се за бързото възстановяване на ранените", заяви Моди.