Любенов бе посочен за фактическия убиец на Мирослава от другия заподозрян  Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби в дома си по време на полицейски оглед.

На 20 януари прокуратурата в Перник официално обяви, че е повдигнала обвинение срещу Марио за отвличането и убийството на ученичката, а Окръжният съд в града му наложи най-тежката мярката за неотклонение.

Апелативните магистрати прецениха, че има достатъчно доказателства за това, че Марио Любенов е убиец на Мирослава, но посочиха, че не могат да признаят показанията на застрелялия се Стойчо Стоев -Чочо, предаде БГНЕС. Те изтъкнаха обаче, че въз основа на тях са събрани доказателства, затова прецениха, че е възможно отвличането и убийството на 17-годишното момиче от Перник да се е случило така, както разказал Чочо.

По делото има и показания на анонимен свидетел, който е казал, че Марио се занимава с преправяне на газови пистолети в бойни. Софийският апелативен съд прецени, че няма опасност мъжът да се укрие, защото има адрес, но има опасност да извърши друго престъпление.

Така той остава окончателно с най-тежката мярка за неотклонение. Най-вероятно Марио Любенов ще бъде настанен в болницата "Св. Наум", защото състав на съда в Перник вече разреши на психиатрите той да бъде подложен на изследвания в продължение на 20 дни за освидетелстване за шизофрения.

БТА обаче съобщи, че Заека ще бъде изследван от психолози, като това ще стане най-вероятно в затвора в Ловеч. 
Лекар вече изрази съмнения, че той симулира заболяването.