"Стойчо съдействаше през цялото време на разследването, той посочи къде е трупът на Мирослава", обяви днес вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ 7.

"Искам за пореден път за изразя съболезнования на роднините и на всички приятели на Мануела...", каза Цветанов в ефир. Едва след реакцията на водещия, министърът осъзна, че е сбъркал името на жертвата – 17-годишната Мирослава Николова от Перник. "Мирослава, извинявам се", побърза да каже Цветанов.

Момичето изчезна вечерта на 7 ноември 2011 г. след края на тренировката си по таекуондо. Тялото на убитата Мирослава бе намерено в сряда в землището на с. Планиница. При повторен оглед в апартамента на един от задържаните за убийството - Стойчо Стоев - Чочо, той се самоуби пред разследващите.

Случаят постави много въпроси за работата на МВР, както и за реакцията на институциите, особено след като премиерът Бойко Борисов настоя семейството на убитата Мирослава да се извини на МВР за критиките им. Цветанов беше попитан как полицаите са допуснали подобен провал и вярно ли е, че заподозреният за убийството Стойчо е получил предложение да бъде защитен свидетел. Министърът обясни, че полицаите са били изтощени от неуморната работа по случая. Той разказа, че в 20 часа в сряда обвиняемият се е прекършил по време на разпитите в Института по психология към МВР и е започнал напълно да сътрудници на полицията. "Тогава колегите се върнаха да работят цяла нощ, до 5 сутринта", допълни той.
 
Кореспонденция, сим-карти, анализи, работата на психолозите, които са направили профил, така стигнахме до тези лица. Минахме през много други хора от обкръжението на момичето, каза Цветанов.

Според източници на „Стандарт” полицията търси трети, замесен в убийството на момичето. Има улики, че организаторът на отвличането Чочо и вторият задържан Марио Любенов са имали съучастник. В подкрепа на тази версия са и продължаващите обиски в Перник.

Криминалисти подозират, че Чочо е ползвал за пример серийния убиец Станислав Николов-Сиси. В същата местност край село Планиница бяха открити телата на жертви на Сиси. Стана ясно също, че Чочо закъсал за пари заради изтеглен кредит от 160 бона.

Показания срещу него вече е дала и сестрата на Мирослава - Елеонора. Вътрешният министър потвърди информациите, че разследващите са имали намерение да направят Стоев защитен свидетел, но това нямало да го освободи от наказателна отговорност.

Според криминалистите Мирослава не е имала шанс. Тя е била отвлечена с цел да бъде убита. Директорът на пернишката полиция комисар Валентин Димитров заяви, че похитителите не са имали намерение да се грижат за момичето, докато исканият откуп бъде платен. По заповед на похитителите Мирослава се обадила на сестра си по телефона. Час след това била убита.

След като отвлекли момичето и го накарали да напише писмо с искане за откуп, Стойчо и Марио го закарали на поляната в Планиница, където го удушили с жица, съобщава "24 часа". Съблекли дрехите й, защото така тялото се разлага по-бързо, а после го заровили. Семейството на момичето получило и второ писмо, след като детето им било вече мъртво.

Вчера хората в Планиница бяха смразени от вестта, че в землището им бе открито тялото на момичето.

Ден на траур ще бъде обявен в Перник в деня на погребението на Мирослава. Това решиха общинските съветници на извънредна сесия.

Според близки до семейството церемонията е планирана за тази неделя, предаде Дарик радио. При забавяне на ДНК-анализите на тялото, сбогуването с момичето може да бъде отложено за вторник.