Чикагото е от София, но aрестът е станал в Русе. От ДАНС потвърдиха официално за ареста.

Вижте снимки >>>


"На 28.06.2014 г. в Русе служители на ДАНС, съвместно с органи на МВР, проведоха специализирана операция, при която бе задържано едно лице - български гражданин на 45 години. Чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube, лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд", съобщиха от ДАНС.

Според очевидци арестантът е бил доведен в полицията в Русе около 16.30 от барети с качулки, неговото лице също е било закрито.

bTV предаде, че на място са се появили жената и синът на Венцислав Ангелов-Чикагото, известен с криминалното си минало, а сега кандидат-лидер на партия. Синът му е Йордан Бонев - лидерът на Национално движение "Свобода", което нашумя около Бисер Миланов-Петното. Дойде и един от съратниците на Чикагото. Те обясниха, че нямат информация за обвинението, не била показана заповед за арест. По думите им в профила на Чикагото във Фейсбук имало коментари относно банковата система.

След ареста на Чикагото от ДАНС съобщиха, че има още един задържан заради действия, насочени срещу стабилността на банковата система. Този път специализирана операция е била на територията на София, при която за 24 часа е задържан български гражданин.

Лицето разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

Късно вечерта БНТ и bTV съобщиха, че има и трети задържан, но липсва повече информация за него.

В момента се установява и кой е поръчителят на атаките.

ДАНС откри гореща телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на българските банки. Сигнали се приемат на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

Българската народна банка (БНБ) се обърна към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки.