Изявлението бе публикувано на сайта на групировката, съобщиха БТА и БНР.

При терористичната атака, извършена от мъж и жена, бяха ранени и над 120 души.

Атентатът е определен от кюрдската групировка като "отмъщение" за операции на турските сили за сигурност, извършени в населените с кюрди югоизточни провинции на Турция от лятото насам.

Вижте снимки от атаката>>>

"Соколи за свободата на Кюрдистан" е формирана през 2004 година. През декември 2015 година организацията обяви, че не е зависима от Кюрдската работническа партия (ПКК), тъй като смята, че действа твърде хуманно.

Преди месец кюрдската групировка пое отговорност и за самоубийствената атака срещу автобус на военни в турската столица, при която загинаха 28 души, а над 60 бяха ранени.

Затворени германски мисии

Междувременно Министерството на външните работи на Германия съобщи, че дипломатическата мисия на Берлин в Анкара и германското генерално консулство в Истанбул са затворени днес заради много конкретни индикации за възможно предстоящо нападение, съобщи Ройтерс.

Генералното консулство в Истанбул, което се намира недалеч от оживения площад Таксим, посочи в имейл до германските граждани, че е затворило след предупреждение, "което не е убедително проверено".

Германското външно министерство призова в съобщение на своята интернет страница всички, които се намират в Истанбул, Анкара и други големи градове в Турция да бъдат нащрек. В съобщението е отправено предупреждение да се избягва събирането на големи групи на публични места, да се избягват туристическите атракции и местата, които са в близост до правителствени или военни учреждения.

Германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер каза, че са засилени мерките за сигурност във всички учреждения и че властите се опитват да съберат повече информация. Той не уточни колко дълго ще останат затворени германските мисии, допълва Асошиейтед прес.

Във вторник Германия издаде предупреждение към гражданите си в Анкара за "предстоящо нападение".