Рано сутринта един от родителите карал случайно зад автобуса, с който щяло да пътува детето му. Той се усъмнил в състоянието на водача заради неадекватните маневри, които правел и се обадил на спешния телефон 112.

"Аз отидох при него и го питах дали е пил, той се закле, че не е, но щом ми го каза, разбрах, че е", разказа бащата.

Пред столичното 18-то училище шофьорът на рейса Йордан Христов е проверен от полицията и дрегерът установил, че има 0.7 промила алкохол, което е с две десети повече от допустимото.
Управителят на фирма „Ролита”, която е наета да превози децата, също проверил шофьора със служебния дрегер, но той не отчел наличие на алкохол. Същото станало и сутринта, когато се проверяват всички служитеил на фирмата.

След като полицията взела книжката на шофьора, той отишъл да даде кръвна проба. Преди това Христов обаче обясни пред bTV, че не е пил алкохол, а отчетените промили вероятно са заради "някакви лекарства", които вземал.
Досега Христов е бил изряден и не е имал нарушения.

В същото време полицията откри нарушения по автобуса, заради които шофьорът отказа да подпише акта на ДАИ. Установени бяха три неизправности - счупен мигач, откачен калник и нередности тахошайбата.

В крайна сметка децата отпътуваха за Трявна с друг автобус, управляван лично от управителя на фирмата.

В края на март автобус с 36 деца, които се връщаха от "зелено училище", се запали на пътя от Костенец за София. Шофьорът успя да реагира бързо и да изведе всички ученици и трите учителки преди рейсът да изгори.