Дългогодишният зам.-председател на ДПС е депозирал оставката си от Централното оперативно бюро на партията във вторник, съобщи Дарик радио, като се позова на информация от самия Касим Дал.

На този етап обаче Дал, който от създаването на партията е смятан за силно приближен до лидера Ахмед Доган, отказа да коментира мотивите си публично.
Членове на оперативното бюро научиха от медиите за това решение на Касим Дал, който остава в парламента и в Централния съвет на ДПС.

По-късно зам.-председателят на ПГ на партията Камен Костадинов потвърди, че
оставката е с дата 11 януари
и е изпратена до Доган с мотиви. Касим Дал е изпратил и писмо до партийните структури. Костадинов добави, че не е виждал документите, предаде БТА.
„Мен лично ме изненадва, защото никакви видими признаци не е дал г-н Дал досега, освен слуховете, които вървят от доста месеци за подмолна дейност, но аз считам, че той е човек, който не би се занимавал с подмолни дейности и ако има някакви претенции и проблеми към начина и стила на работа, би ги коментирал открито с колегите си. Не считах, че нараненото честолюбие и това, че не е зам.-председател може да надделее при взимането на решение, но се оказа, че съм бъркал”, коментира Костадинов, цитиран от "Фокус".
На въпрос каква е тази подмолна дейност, той отговори, че се твърди, че: „Той  (Касим Дал) обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури, търси хора, които са недоволни. Всяка партия има някой, който в един или друг момент персонално е недоволен от нещо, което се случило. Но аз считах до този момент, че всичко това са слухове”.
Костадинов обаче отрече да са имали разногласия с Дал.

Нека каквото искат да кажат. Моите действия са ясни, бе лаконичен самият Касим Дал пред „Фокус”. „Нямам какво да кажа, казал съм каквото трябва. Няма да коментирам нищо”, добави той в отговор на въпрос за обвиненията за подмолна дейност от негова страна.
Пред БТА Касим Дал заяви, че няма намерение да напуска нито Централния съвет, нито ДПС, нито парламента, където е дупутат от Търговище.

В писмото си до Доган и партийните структури Дал пише, че "ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година". Според Касим Дал, най-тежката последица от поведението на Доган е изчезването на общата "кауза ДПС", която отстъпила място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било.

Точно преди година Касим Дал беше свален от поста на зам.-председател на ДПС, заедно с Емел Етем, Йордан Цонев и Юнал Лютфи.

В средата на октомври 2010 г. пък министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че за създаването на ДПС като партия през годините имат принос конкретни хора, но част от тях днес не са на политическата сцена.
"Човекът, който е извършил тежката работа по изграждането на тези структури, човекът, който реално е лежал в затвора преди промените, а не е бил на работа по проект на Държавна сигурност в затвора, е Касим Дал - един от реалните, уравновесени и балансирани хора в ДПС", казва министърът.

Това според него била и причината за срещата на Касим Дал с премиера на Турция Реджеп Ердоган, който бе на посещение у нас в началото на октомври м.г. Тогава Ердоган не се срещна с лидера на ДПС Ахмед Доган.

Последна актуализация в 16.10 ч.