Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева взе решение в полза на "Атомстройекспорт" в спор с Националната енергийна компания (НЕК) на България по спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщиха представители на руската компания "Росатом", цитирани от ТАСС и БТА.

Съдът постанови "Атомстройекспорт" да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро, съобщава руската агенция.

Арбитражът е преценил, че НЕК има ангажимент да плати и да се сдобие с активи - ядрено оборудване за около 550 милиона евро, поръчано през 2008 година, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От Министерство на енергетиката засега не коментират разликата в цифрите.

Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал, каза на извънредна пресконференция министърът.

Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които "Атомстройекспорт" е предявил искове, коментира Петкова.

Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви, е в размер 1,2 милиарда евро, припомни тя.

Предстои решението да се връчи официално на НЕК съгласно процедурата, обясни Петкова, като уточни, че решението досега е постъпило само на електронната поща на НЕК снощи.
Този арбитраж е търговски и урежда спора между две търговски дружества, добави министърът.

Според нея НЕК възнамерява да се запознае детайлно с всички обстоятелства и да се срещне с "Атомстройекспорт", за да изяснят позициите си двете дружества и да стигнат до взаимноизгодни решения.

Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.