"Уверен съм, че с Владимир Путин може да се установят добри отношения. Няма никакви причини САЩ да не могат да постигнат договорености с Русия по редица важни проблеми, в частност близкоизточния", посочва претендентът за номинацията на републиканците Доналд Тръмп в публикувано днес интервю за френския седмичник "Вальор актюел", цитирано от БТА.

По думите му, няма нищо по-лошо от сегашната ситуация в отношенията между двете страни, когато президентът на САЩ Барак Обама и Путин практически не си говорят.

В интервюто Тръмп изразява задоволство от оценката, дадена му от Путин на годишната му пресконференция. "Той ме нарече ярък и талантлив човек", напомня Тръмп.

Владимир Путин определи Доналд Тръмп като блестящ и талантлив човек, безспорен фаворит в президентската надпревара в САЩ на годишна пресконференция през декември м.г. пред близо 1400 руски и чуждестранни журналисти.

Начинът, по който говори, и това, което му дава възможност да увеличава популярността си, не засяга Русия, каза президентът за 69-годишния милиардер.

Путин отбеляза, че е склонен да развива отношенията със САЩ след избирането на нов американски президент през ноември 2016 г.

"Тръмп казва, че иска отношения на друго равнище с Русия, по-тесни и задълбочени. Нима можем да не приветстваме това? Разбира се, че го приветстваме", допълни руският държавен глава.

Тръмп вещае революции и край на Европа заради бежанците

В интервюто пред френския вестник Доналд Тръмп заявява, че Ангела Меркел греши, като пуска хиляди мигранти в Германия и че бежанската криза може да предизвика революции и даже да сложи край на Европа.

"Ако не се отнесете компетентно и твърдо към ситуацията, да, това е краят на Европа. Може да се изправите пред истински революции", казва Тръмп според френския превод на думите му.

Той добавя, че Брюксел е станал хранителна среда за терористи, а някои квартали на Париж и други градове във Франция са станали зона, опасна за придвижване.

По време на кампанията си Тръмп се обяви за депортиране на нелегалните имигранти и за временна забрана за мюсюлмани да влизат в САЩ.

Тръмп имитира боксиране

Претендентът за номинацията на републиканците спечели преди 2 дни в Ню Хемпшър с 35 на сто от гласовете на местните републиканци, оставяйки далеч назад втория - Джон Кейсик - с 16 на сто.

На митинга на победата той пак мина без любезности: поздрави останалите кандидати в надпреварата, но обеща скоро да се върне към обичайния си войнствен стил.

"От утре - бум-бум", каза той, имитирайки боксиране, под одобрителните възгласи на публиката, предаде Ройтерс.