Руският президент Владимир Путин нарече претендента за републиканската кандидатура на президентските избори в САЩ Доналд Тръмп "блестящ, талантлив човек", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Той несъмнено е много ярка личност и талантлив човек. Не е наша работа да оценяваме достойнствата му, но той е абсолютен лидер в президентската надпревара", заяви Путин на годишна пресконференция пред близо 1400 руски и чуждестранни журналисти.

Начинът, по който говори, и това, което му дава възможност да увеличава популярността си, не засяга Русия, каза президентът за 69-годишния милиардер, който не престава да прави провокативни изказвания.

Путин отбеляза, че е склонен да развива отношенията със САЩ след избирането на нов американски президент през ноември 2016 г.

"Тръмп казва, че иска отношения на друго равнище с Русия, по-тесни и задълбочени. Нима можем да не приветстваме това? Разбира се, че го приветстваме", допълни руският държавен глава.

През октомври претендентът за номинацията на републиканците заяви, че "вероятно би се разбирал доста добре с Владимир Путин".

За отношенията с Вашингтон

Руският президент заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ.

Но "трябва първо да разберем кой ще е той" - новият американски лидер, добави Владимир Путин.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица "показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно", заяви Путин.

"Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме" и занапред, увери той.

Путин подчерта, че Русия никога не се е затваряла, когото и да избере американският народ.

"Те са, които през цялото време ни подсказват какво трябва да правим в страната си - кого да избираме, кого да не избираме, с какви процедури. Ние обаче никога не го правим, не се пъхаме в работите им", изтъкна той.

Путин за кризата в руската икономика>>>

Путин за операцията в Сирия>>>

Путин за отношенията с Турция>>>

Путин за ситуацията в Украйна>>>

Путин учуден от ”беззъба” България за ”Южен поток”>>>