Правителството на България не е успяло да отговори напълно на минималните изисквания в усилията за елиминирането на трафика, но все пак е положило значителни усилия в тази област, отбелязва докладът на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора през 2015 година, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Корупцията във властта в България създава благоприятни условия за някои видове престъпления, свързани с трафика на хора, пише в доклада.

Въпреки предприетите мерки обаче не са отбелязани по-категорични усилия за борба с проблема в сравнение с предходния период.

През отчетния период действията на всички нива – преследване, защита, превенция и координация, са били по-неубедителни.

Въпреки че България е една от основните страни източници на трафика на хора в ЕС, правителството все още не е основало специализирани служби за жертвите на трафика, посочва документът.

Докладът препоръчва на България да засили действията за разследване, преследване и осъждане на трафикантите на хора, както и за издаване на ефективни присъди на осъдените.

България е посъветвана да изготви кампании за привличане на вниманието върху проблема, както и кампании, посветени специално на ромската общност.

България е сред основните страни източници на трафика на хора в ЕС и в по-малка степен транзитна и крайна дестинация, се казва още в доклада на Държавния департамент на САЩ.

В доклада се отбелязва, че жените и децата от България стават жертва на сексуална експлоатация в родината си, както и в Европа, Русия, Близкия изток и САЩ. Според неправителствени организации вътрешният трафик се засилва.

Мъжете, жените и децата са обект и на трудовата експлоатация в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания и Замбия.

Българи с недъзи са принуждавани да просят и крадат по улиците на България, Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Великобритания, гласи още документът.