В информационния бюлетин на Европейския парламент за сесията се посочва, че Европейската комисия ще направи изявление в пленарната зала по този въпрос, след което ще се премине към дебати.
Комисията е получила въпроси с искане за устен отговор, внесени от името на групите на либералите и социалистите.

Европейският парламент няма да приеме резолюция по въпроса.

Във въпроса, отправен от група депутати от АЛДЕ, сред които Станимир Илчев и Антония Първанова, се казва, че през последните няколко месеца в България е налице тревожна ситуация, произтичаща от употребата на специални разузнавателни средства (СРС). Обществеността в България не е съвсем наясно дали са спазени изискванията на закона и дали има нарушаване на конституцията на страната, разпоредбите на Договора от Лисабон, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на Европейския съюз, посочват депутатите, цитирани от БГНЕС.

В писмо до комисията от Станимир Илчев и Антония Първанова (НДСВ), Метин Казак (ДПС) и трима техни колеги-либерали от Румъния, Холандия и Люксембург са посочили, че в България ескалира употребата на СРС, без да е ясно дали се спазват законовите изисквания и дали това винаги се прави в името на националната сигурност и борбата с престъпността.