Това се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на Върховна касационна прокуратура. Днес изтича 14-дневният срок, който експертите поискаха, за да бъдат готови със заключението си.

Полученият доклад от 88 страници, изготвен от хабилитирани лица от БАН, съдържа класифицирана информация, поради което не може да бъде публикуван изцяло, уточниха от прокуратурата. Докладът е по проверка в службата за подслушвания на МВР - Дирекция за оперативно-технически операции (ДОТО), където на експертите е било оказано пълно съдействие.

От представените заключения могат да бъдат направени следните основни изводи, уточняват от държавното обвинение:
1. Всички изследвани разговори са от период, в който по отношение на Ваньо Танов са прилагани законни СРС.
2. Всички разговори са част от тези законно експлоатирани СРС.
3. Установено е, че е налице незаконно изнасяне на информация, събрана със СРС.
4. Установено е, че огласените записи са били манипулирани чрез използването на шест различни технически способа.
5.
В резултат на направения анализ, експертите не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието на разговорите да е било променяно.

На експертите са възложени допълнителни задачи, като работата им продължава в ДАНС и други структури на МВР, се казва още в официалното съобщение.

Най-същественият извод е, че произходът на тези разговори е запис от СРС. Отхвърля се възможността разговорите да са били записани от лица, които са външни за структурите, които имат право да използват СРС-та. Това поставя със сериозна острота нашите изводи относно сигурността на информацията, която се събира със СРС. Това каза председателят на подкомисията за контрол на СРС-ата Явор Нотев в коментар на експертното заключение на БАН.
Той съобщи пред журналисти, че от получени документи се разбира, че Ваньо Танов е бил подслушван по четири мобилни номера и един стационарен. На нито един от тези номера Танов не е титуляр. Сред титулярите има юридическо лице. Има съмнения, че тези телефони са били предоставени на Танов, каза Нотев.

В края на януари от в. "Галерия", който разпространи по-голяма част от скандалните записи, съобщиха, че независима експертиза на реномирана лаборатория в Париж, която са поръчали, доказва, че разпространените разговори между премиера Бойко Борисов и Ваньо Танов по случая с "Леденика" са автентични.

Десетина дни преди това експертиза, направена в Института по криминалистика на МВР, обаче установи, че първите огласени разговори между шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов с Борисов, министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов не са оригинали и върху тях има допълнителна манипулация.

Преди два дни Борисов заяви, че една от двете служби с правомощия по СРС-тата е допуснала грешка, но не уточни коя. "Трябва да има наказани и сменени. Нека да си свършат проверката и тогава ще коментираме", каза още той.

"От всяка служба е възможно да изтече информация, въпросът е рискът да бъде сведен до приемливи нива", коментира днес шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, след като беше изслушан от Комисията за контрол на ДАНС в парламента, която проверява доколко добре се опазва класифицираната информация в агенцията, предаде “Фокус”.
Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков каза, че според него е невъзможно от агенцията да е изтекла класифицирана информация. Той обаче направи уговорката, че в ерата на техниката всичко е възможно.

В същото време депутатите от комисията излязоха със заключение, че поради нерегламентираното използване на акаунти между ДАНС и МВР при подслушване, се стига до размиване на отговорността и до подобни случаи.

Не виждам причина за оставки в агенцията заради докладате на парламентарните комисии, коментира Драшков в отговор на репортерски въпрос.