Сотир Цацаров е съобщил на Христо Иванов, че Окръжният съд на гр. Олденбург и Върховният областен съд на Бремен са отказали екстрадиция на трима български граждани, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По случаите са образувани казуси в Евроджъст. Съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране. Мотивите за отказите са недобрите условия в затвора във Варна.

Германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 2012 г. и Резолюцията на Европейския парламент от 2011 г. относно условията за задържане в ЕС.

В българското законодателство се прилагат разпоредбите на Рамковото решение на Съвета на ЕС от 2002 г. по отношение на процедурите по предаване на лица между държавите-членки на ЕС. Основното в него е опростяване на процедурите, по които лица, укриващи се от правосъдието, да бъдат екстрадирани максимално бързо в страната, в която срещу тях се води наказателно производство.
Уредбата на Европейската заповед за арест е гаранция за ефективно сътрудничество между държавите-членки на ЕС при спазване на правата на търсените лица, уточняват от държавното обвинение.

В писмото на главния прокурор до министъра се акцентира и върху необходимостта от прилагане на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания „лишаване от свобода“ за целите на тяхното изпълнение в ЕС.

"Доколкото местата за лишаване от свобода са под юрисдикцията на Министерство на правосъдието, г-н Цацаров поставя въпроса като сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му", се казва в съобщението на прокуратурата.