Американският президент Доналд Тръмп разкритикува днес Германия за търговския й излишък и за равнището на разходите й за отбрана.

"Имаме ОГРОМЕН търговски дефицит с Германия, да не говорим, че отделят за НАТО и военните много по-малко пари, отколкото трябва. Много лошо за САЩ. Това ще се промени", написа Тръмп в Туитър днес, цитиран от агенциите.

Критиката той отправя, ден след като германският канцлер Ангела Меркел изрази съмнения в надеждността на САЩ като съюзник.

Тази теза канцлерът на няколко пъти каза най-общо следното: На съюзниците не винаги може да се разчита, а европейците трябва повече да разчитат на себе си.

Най-напред в неделя, в реч пред симпатизанти в Мюнхен, Меркел заяви, че президентското управление на Тръмп е преобърнало традиционния европейски съюз със САЩ.

"Ние, европейците, наистина трябва да вземем съдбата си в свои ръце - разбира се, в приятелство със Съединените щати, в приятелство с Великобритания, с другите съседи, доколкото е възможно, също с Русия", каза тя.

"Времената, когато можехме да разчитаме напълно на други, изглежда са поотминали", отбеляза канцлерът.

И още: "... Трябва да знаем, че е необходимо сами, като европейци, да се борим за бъдещето си, за съдбата си."

Вчера Меркел отново намери повод да се усъмни в надеждността на САЩ като съюзник, изразявайки разочарованието на европейците след двете срещи на върха през изминалата седмица. При все това тя подчерта, че си остава "убедена трансатлантичка".

Европа трябва да стане активен играч на международната сцена, заяви и днес в Берлин Меркел на съвместна пресконференция с премиера на Индия Нарендра Моди.

"Контактите със САЩ и други партньори, разбира се, са важни. Трансатлантическите отношения са от огромно значение. Но има все повече причини да вземем съдбата си в свои ръце", повтори и днес германският канцлер.

Първи разрив - за климата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да подкрепи световното споразумение за борба с климатичните промени на срещата на Г-7 в Сицилия с аргумента, че има нужда от повече време, за да вземе решение.

След като си тръгна от Италия, той изпрати съобщение в Туитър, в което каза, че тази седмица ще вземе решение за Парижкото споразумение.

Меркел побърза да определи това (и обсъждането по въпроса) като "изключително проблемно, да не кажем много незадоволително".

Втори разрив - за търговията

На срещата в Брюксел американският президент Доналд Тръмп е критикувал остро Германия. "The Germans are bad, very bad" (Германците са лоши, много лоши), казал Тръмп, цитиран от "Шпигел", който се позова на участници в срещата.

"
Вижте милионите коли, които продават в САЩ. Ужасяващо. Ще спрем това", заявил още американският президент.

"Принципът на Тръмп за "Америка на първо място" е атака срещу принципа на свободната търговия. "Америка на първо място" в логиката на Тръмп означава също и сбогуване с усърдно договореното Парижко споразумение за опазването на климата, демонтаж на ООН и политически шантаж вместо международна дипломация", написа в своя статия лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц.

От години Германия изнася повече отколкото внася. Още с встъпването си в длъжност Тръмп постави темата на дневен ред. В интервю за "Билд" той изказа раздразнението си от германските коли по улиците на Ню Йорк:

"Бих искал да кажа на БМВ, че ако си мислят да произвеждат коли в Мексико и да ги продават в САЩ, без да плащат 35-процентовия данък, да забравят".

От онзи момент е надвиснала заплахата от такъв данък.

Трети разрив - за оръжията

САЩ отдавна критикуват Германия и за недостатъчните военни разходи и за прословутите 2%, които се гонят от страните в НАТО*.

На срещата на върха на НАТО преди дни президентът Тръмп не изрази и ясна подкрепа за доктрината на НАТО за колективна отбрана - член 5.

Министърът на външните работи Зигмар Габриел заяви, че е нереалистично да се очаква от Германия да отдели 2% от своя брутен вътрешен продукт за военни разходи.

Той каза това в отговор на призива на военния министър на САЩ Джеймс Матис съюзниците от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до края на годината, защото в противен случай правителството на Доналд Тръмп ще "намали ангажимента си" към тях.

Според германския министър, необходимо е да се вземат под внимание и другите разходи в рамките на НАТО, като помощта за развитие.

Вчера пък Габриел разкритикува сделката между САЩ и Саудитска Арабия за доставки на оръжия за Рияд, като подчерта, че тя не спомага за намаляване на напрежението в региона. Според Габриел на света "са нужни нови инициативи по разоръжаване и контрол на въоръженията".

Сефтето за финал

Да завършим обзора с припомнянето, че на първата среща между Доналд Тръмп и Ангела Меркел през март във Вашингтон домакинът не стисна ръката на гостенката пред фотографите в Овалния кабинет. Тръмп ги помоли да "изпратят добра снимка обратно в Германия".

След това фотографите извикаха: "ръкостискане". Меркел попита тихо Тръмп искат ли да си стиснат ръцете, но той не отговори, гледайки пред себе си със стиснати ръце.

"Шпигел" беше категоричен: "Общото впечатление от тази среща беше доста студено".

*По данни от отчета на НАТО за 2016 г. само пет страни изразходват за отбрана 2% от брутния си продукт: САЩ, Великобритания, Гърция, Полша и Естония. За Германия този показател е едва 1.2%.