В понеделник Иванов заяви пред БНТ че е имал чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея" по време на обсъждане на съдебната реформа в Пловдив.

Заради това днес ВСС одобри писмо, с което сигнализира Министерския съвет и лично Бойко Борисов за поведението на министъра. Съдебните кадровици настояват той да се извини и да уважава всички мнения. Това стана на заседанието на съдебния съвет в отсъствието на Иванов.

По време на дебатите лично главният прокурор Сотир Цацаров атакува Иванов, с когото имат спорове за съдебната реформа, която се правела "на тъмно". 

"Спомням си, че във времето, когато работеше като неправителствен активист, нарече функционалния одит на прокуратура, одобрен от ЕК, "документ на централния комитет на китайската комунистическа партия". Очевидно Христо Иванов има добри познания в областта на Северна Корея и Китай", заяви Цацаров, цитиран от "Правен свят". 

Той се обърна задочна към министъра с цитат на Мао Дзедун – "Нека да цъфтят 100 цветя", казан по повод идеологически дискусии. 

"Накрая градината ще покаже кое е най-силното цвете. Всички сме чели и за Северна Корея, и за Китай. Цитираме само това, което ни е удобно – да цъфтят 100 цветя и вашето между тях", добави главният прокурор.

Членът на съвета Румен Георгиев пък заяви, че е усетил голяма омраза и трябва да се престане с тази яростна конфронтация, защото тя заразява магистратите и хората, "които четат и гледат медии".

"Езикът, на който е тази омраза доведе дотам да се скарат гилдиите на прокурорите и съдиите. Това не е полза за никого и силно отдалечава от целите – правосъдието да бъде издигнато на пиедестал", каза той.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров пък допълни:

"С такива скандални изказвания се иска да се заглуши мнението на съдиите".

Той напомни за случая от вчера, когато активисти на "Протестна мрежа" прекъснаха речта на Цацаров на конференцията на Асоциацията на прокурорите. Тодоров определи това като грозно хулиганско поведение, това била организирана акция, която целяла да провали представянето на мнението на прокурорите, а от кой била организирана, всички знаели. Според наблюдатели той намеква именно за министъра.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обаче заяви, че ще гласува "въздържал се" за писмото, защото Христо Иванов е политик, може да говори свободно и не може да бъде превъзпитаван, цитира го "Фокус". Панов изрази мнение, че гласът на магистратите е по важен и трябва да бъде чут, а има опасност този глас да бъде заглушен с този спор.

Тези негови думи предизвикаха реплики на недоволство от членове на ВСС, че макар и политик, Иванов трябва да уважава останалите.

Спорът завърши с намесата на Цацаров, който заяви:

"Да приключим дискусията, защото тя намалява експертния му рейтинг, увеличава имиджа му като политик, а не е най-важният тук".

Атака и заради решение на кабинета

По-рано Христо Иванов бе атакуван от Ясен Тодоров заради изваждането му от Националния съвет по антикорупционни политики. Очакваше се Тодоров да влезе в съвета като представител на ВСС, но вчера правителството реши, че вместо редови член на съвета в новото звено влиза главният съдебен инспектор.

"Предполагам, че аз не съм в този орган, защото изразявам мнение, различно от това на министъра на правосъдието. Някои хора, които трябва да се държат като държавници, продължават да се държат като протестъри", заяви Тодоров пред bTV.