Такива опасения бяха предизвикани от реториката му в навечерието на изборите през ноември, отбелязва „Файненшъл таймс“ в статия, посветена на бъдещия държавен глава Румен Радев.

"България винаги ще работи само заедно със своите партньори, ЕС и НАТО... Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор", каза Румен Радев пред изданието, цитиран от БГНЕС.

Избраният за президент посочва още, че никога не е посещавал Москва. Въпреки това обаче в своето интервю от София бившият ръководител на българските военновъздушни сили застъпва тезата за възстановяване на отношенията между алианса и Русия.

Смятам, че сме изправени пред общи заплахи – тероризъм, ислямски фундаментализъм и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо“, казва Радев пред изданието, което отбелязва добрия му английски.

„Ако не работим за добър диалог и за намаляване на конфронтацията, ние не можем да се изправим пред тези глобални заплахи ефективно“, допълва Радев.

Радев отхвърли твърденията, че е проруски настроен, като заяви, че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

"Мисля, че след Брекзит всички лидери в ЕС трябва да действат по-усилено за . ... възстановяване на доверието на всички граждани на ЕС към институциите на съюза. Много хора са разочаровани и ако не направим това, тенденцията за напускане на съюза може да се разпространи", каза Радев, цитиран и от БТА.

"България ще остане проевропейски настроена, но ние не сме доволни от Европа на две скорости", заяви Радев.

Той каза, че като президент ще предприеме усилия за справяне с хроничните проблеми на България с корупцията, и изтъкна успехите на Румъния в тази насока.

"Както направих при създаването на тренировъчен модел за нашите военновъздушни сили, искам да проуча, анализирам и разработя най-добрите решения", заяви Радев.

"Ще проуча не само опита на Румъния, а и на други европейски страни ... Ще разработим наистина добър модел", каза той.