Панайот Рейзи - кмет на Созопол, Николай Димитров — кмет на Несебър, Благой Филипов - председател на общинския съвет на Несебър, Иван Николов- кмет на град Свети Влас и Елена Иванова - председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, са изпратили обръщение до проф. Божидар Димитров.

„В последно време се разгоря полемика за това истински ли са откритите в Созопол мощи на Свети Йоан Предтеча или не са. В спора се включиха авторитетни имена и учени, някои от които изразиха съмнения в оригиналността на мощите и настояха за експертизи. Публично бяха заклеймени учените, които обявиха Созопол и Черноморието ни за втори Ерусалим", се казва в изявлението до министъра без портфейл.

"Обръщаме се към всички участници в спора с мнение, че този дебат е абсолютно излишен и вреден за българския туризъм и държавата като цяло. След новината за находката, репортажи за България направиха най-големите световни телевизии като CNN, BBC, Евронюз, най-тиражните агенции и вестници в света разпространиха новината. Интересът към България расте - тя се превръща в център на вниманието на туроператори и туристи. Създадени са всички предпоставки броят на туристите у нас бързо да се увеличава.
Именно заради това подкрепяме усилията на онези български учени, начело с историка Божидар Димитров, които се стремят да превърнат страната ни в първостепенна световна дестинация на културно-историческия туризъм. България има не по-малко исторически забележителности от Гърция и Италия - нека дадем възможност на света да ги види", пишат още представителите на местната власт.

Те се обръщат и към различните власти да подкрепят още по-силно тези усилия. "Колкото повече туристи - толкова по-пълна държавна хазна. Това е от полза за всички ни”, завършва изявлението.

Тази сутрин кметът на Созопол Панайот Рейзи съобщи, че поне 300 души стоят пред църквата Св. Георги и чакат да се поклонят пред мощите на Св. Йоан Кръстител. Има посетители от Слънчев бряг, от Поморие, от Приморско, от Несебър и от всички населени места, които се намират на 40-50 км. от Созопол.

Заради скандала около мощите на светеца обаче, БСП и дори СДС, поискаха оставката на министъра без портфейл. И според левите, и според сините, думите му за "шибания народ" са недопустими.