В областните дирекции на МВР в Габрово, Разград и Русе не се приемат заявки за експресни и бързи услуги за издаване на паспорти, а само за обикновена услуга (със срок на изготвяне един месец). В Добрич пък се издават само експресни и обикновени паспорти, а в Силистра и Стара Загора и бързи, но само по хуманитарни причини и спешни случаи за пътуване с доказана необходимост. Останалите областни дирекции и СДВР работят нормално, съобщиха от МВР.

От 5 юли до днес в страната са издадени общо 152 856 паспорта. Доставените бланки за паспорти за този период са 138 900, уточняват от пресцентъра на министерството.

От МВР вече предупредиха, че опашките пред паспортните служби тепърва ще се увеличават, тъй като при последната смяна на документите преди 10 години най-много лични карти, паспорти и шофьорски книжки са били издадени през септември, октомври и ноември. Това означава, че тяхната валидност изтича през предстоящите три месеца.

Заради това от 1 септември гишетата ще заработят с още по-удължено работно време - до 21 часа. А от 23 септември лични документи и шофьорски книжки в София се издават с удължено работно време - от 6 часа сутринта до 17.30 ч.

През август бе разпоредено на началниците на районните управления на полицията в столицата да осигурят по един служител, който сутрин да бъде ангажиран с даването на номера за гражданите. В понеделник сутринта се раздават номера на гражданите за всеки един ден от седмицата и се казва кога ще дойде редът за подаване на документите.
Тази мярка бе въведена на петия месец от кампанията за подмяна на документите след множеството скандали по опашките, където хората сами си правят списъци и ревниво следят да не изчезнат или бъдат подменени. 

Гражданите, подали заявления за шофьорски книжки заедно с лична карта или паспорт след 24 юли, ще могат вече да се сдобият с новите си свидетелства в районното си управление, без да се разкарват до КАТ, припомнят още от МВР.