Два температурни рекорда са отчетени към 15.00 часа в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН .
Във Варна са измерени 35.2 градуса. Предишният рекорд е бил 32 градуса през 2006 г. На нос Калиакра е достигнат абсолютният максимум от 31.4 градуса. Толкова са отчели термометрите и през 1992 г.
До 15.00 часа днес най-висока е била температурата в Сандански - 37.5 градуса, а в Ловеч е била 35.8 градуса.
Над 2200 повиквания са постъпили в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна през последните два почивни дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Близо една четвърт от тях са подадени за хора, нуждаещи се от спешна медицинска намеса в резултат на високите летни температури.
Лекари от „Бърза помощ” в София съобщиха, че ситуацията е истински "ад". "Хората колабират и по пътища, и пред блокове от жегата. Има над 25-30 забавени адреса", обясни д-р Светла Богданова, цитирана от "Фокус".
На минута в „Бърза помощ” се получават обаждания за 3-4 адреса.

Болниците в София започнаха да изписват по-леките случаи, за да освободят легла за пациенти с мозъчни кръвоизливи, провокирани от високите температури, съобщи bTV. Само за два часа тази сутрин в Първа градска болница приеха трима нови пациенти с инсулт.

В горещите дни артериалното налягане става уязвимо, а то е основната причина за нарушаване на мозъчното кръвообръщение, предупреждават невролозите.
Кардиолозите предупреждават, че заради горещото време кръвното налягане може да се понижи рязко, дори при хипертоници, и в домашна обстановка. Това се случва, защото кръвоносните съдове се разширяват от топлината, а организмът губи много течности при изпотяване.

Седем души с топлинен удар са потърсили помощ в спешното отделение на болницата "Д-р Георги Странски" в Плевен, съобщи БТА. Трима пациенти са получили инсулт. Шестима са приети с ритъмни нарушения, още петима са били с остър коронарен синдром.

На близо 40 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в Пловдив и областта от началото на деня до към 13 часа. Най-често на тел. 112 звънят хроничноболни и възрастни хора, които имат проблеми с кръвното налягане. Сред обичайните сигнали са тези за прилошаване в домовете, разстройство и повръщане, като повечето от тези оплаквания са бързопреходни.

Междувременно от Главната инспекция на труда препоръчаха на работодателите да съобразят режима на работа с високите температури.