"Смятам, че България е едно подходящо, едно много добро място ние и палестинците да се срещнем", каза той на пресконференция с държавния глава  Георги Първанов след срещата им на "четири очи", съобщи БТА.
Според Перес, България може да играе важна роля за мира в Близкия Изток, цитира го "Фокус".

"Не мога да се сетя, да си представя по-подходящо място, толкова наблизо, толкова удобно, това звучи малко като самопокана," допълни той.
Израелският президент заяви, че най-важната и най-непосредствената точка в дневния ред на страната му в момента е да се постигне мир с палестинците.

"Радвам се, че президентът Перес е тук сега, както лидерът на Палестинската власт Махмуд Абас беше преди месец. Не смятам, че трябва да надценяваме това съвпадение на двете посещения. България подкрепя преговорите съобразно своите възможности", коментира Първанов.
Според него, това съвпадение било оценка, че България е приятелска страна и по отношение на Израел, и по отношение на палестинците.

Перес пък посочи, че не смята неговото посещение и това на палестинския президент за случайни, а по-скоро като разминаване в датите.
“Уважавам президента Абас и му имам доверие. Смятам, че е човек, който е ангажиран към мира, ние и двамата работим за мир”, подчерта той, като призна обаче, че лидерите не са в състояние да променят реалността, а по-скоро тя променя тях.

"България е държава, която е действително изключителна сред всички останали", заяви още той, след като бе отличен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", съобщи БГНЕС.
“Когато започна церемонията бях малко объркан и си мислех – дали сега не трябва аз на вас да ви връча орден”, каза израелският президент, като добави че би искал да връчи орден на целия български народ. По думите му, страната ни е страдала много.
“Била е атакувана и нападана от всички посоки и не е лесно да се изтърпи това, но България не се е огънала пред никой. Дори и в най-трудните условия тя се е изправяла срещу нацистите не само, за да защити себе си, а за да спаси българските евреи”, обясни емоционално той.
Перес добави, че няма думи, с които да благодари на народа ни за спасяването на българските евреи.

"Мисля, че и вие, и аз, г-н президент, сме решени никога повече да не бъдем малки. Величието на една държава днес зависи от степента на нейната икономика, познание, технологии, но и от нейната хуманност", каза още израелският държавен глава. По думите му, българският народ разполага с всички тези елементи и заслужава да достигне това величие.

При разговора си на "четири очи" по-рано двамата коментирали възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии, модерното земеделие и фармацията.
"Смятаме, че би трябвало да се използва повече капацитетът за сътрудничество в научната сфера, особено между звената, които се занимават с проучване на космическото пространство. Трябва да поощрим взаимните инвестиции", каза Първанов.

Вижте видео от изявлението на Шимон Перес