Това са най-големите загуби в съвременната история на корпоративна Великобритания, предаде БТА.

Главният изпълнителен директор на Бритиш петролиъм Тони Хейуърд, който бе силно критикуван за управлението на дейностите по отстраняване на последиците от петролния разлив, ще напусне поста си през октомври и ще бъде сменен от американеца Робърт Дъдли.

Освен това нефтената компания планира да продаде активи за до 30 млрд. долара през идните 18 месеца.

Общите разходи на Би Пи по ликвидирането на последиците от аварията на платформата в Мексиканския залив ще достигнат 32 млрд. долара, уточни днес в британската столица председателят на съвета на директорите на компанията Карл-Хенрик Сванберг, информира ИТАР-ТАСС.

Робърт Дъдли ще работи в Лондон, когато поеме назначението си, и ще предаде сегашните си задължения в ръководството на групата в САЩ на Ламар Маккей - президент на Би Пи Америка (BP America), отбелязва Асошиейтед прес. Досега Дъдли ръководеше операцията на "Бритиш петролиъм" по сдържане на петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от авария на платформа на компанията. Според наблюдателите, той се ползва с уважение в компанията и може да подобри отношенията с американците, за което ще му помогне и неговия американски акцент.

Тони Хейуърд остава в борда до 30 ноември като Бритиш петролиъм планира да го назначи за неизпълнителен директор на руското си смесено дружество ТНК-БП. Тази новина бе съобщена от бизнес издание Маркетуоч със заглавие "На Русия с любов".
Хейуърд стана символ на неуспешните опити на Би Пи да се справи с най-тежката екологична катастрофа в историята на Съединените щати. При това Хейуърд направи няколко гафа след началото на теча. Той заяви, че иска да си върне живота обратно, и отиде на състезание с яхти край Великобритания, докато петролът се изливаше по крайбрежието на Мексиканския залив.

На 20 април в Мексиканския залив на плаваща петролна платформа на Би Пи стана взрив, последван от пожар, отнел живота на 11 служители. По неизяснени все още причини при аварията не се е задействала автоматичната система за блокиране на кладенеца, от който започва неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие.
Разливът е най-тежката авария в историята на Бритиш петролиъм на неин обект. Тя се отрази изключително тежко на Би Пи. Акциите й рязко поевтиняха и тя загуби 70 милиарда долара от корпоративния си капитал. На световните пазари се заговори за евентуално поглъщане на компанията от нейни конкуренти и по-специално от американската Ексън Мобил (Exxon Mobil Corp).