В свое изявление от петролния гигант посочват, че носят отговорност за случилото се и ще го почистят. По-рано Обама описа инцидента като "тежко и потенциално безпрецедентно природно бедствие". Той защити предприетите действия по повод на нефтения разлив край Луизиана, като подчерта, че "Бритиш Петролиъм" (BP) е отговорна за произшествието и ще трябва да плати за почистването, припомнят световните агенции, цитирани от БГНЕС.
"Би Пи е отговорна за разлива. Би Пи ще плаща сметката", заяви Обама.
Петното ще причини сериозни щети на риболовната индустрия на щата на стойност 2,4 милиарда долара.

Според руски експерт щетите от петролния разлив може да достигнат до 20 млрд. долара. Екологът заяви това в ефира на радио „Ехото на Москва”, цитиран от "Фокус".
„Когато в района на Аляска се разляха няколкостотин хиляди тона петрол, за щетите бяха платени около 5 млрд. долара. Щетите ще бъдат нанесени за туризма, освен това там има много рибарници, резервати, там живеят делфини, костенурки, риби”, поясни експертът.
По думите на Яблоков, единственият начин да се предотвратяват тези катастрофи е да се влагат повече пари в екологична сигурност.

За да ограничат петролния разлив инженери от „Бритиш Петролеум” планират да изградят огромен „похлупак” в следващите 6-8 дни в Мексиканския залив, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".  Разполагането на 70-тонния похлупак може да се окаже огромен напредък. Инсталацията ще бъде най-доброто решение за ограничаване на замърсяването, ако подводните роботи не успеят да затворят клапата на кладенеца, откъдето изтича горивото.

Катастрофата
Нефтената платформа на "Бритиш Петролиъм" "Дийпуотър хърайзън" потъна на 22 април, след като два дни преди това се взриви. Подводният петролен кладенец бълва близо 159 000 литра черно гориво на ден. Петролът изтича от две пробойни в тръба на дълбочина около 1500 метра под морското равнище. Единайсет от 126-те души, които работеха на платформата, са изчезнали и вероятно са мъртви. Останалите бяха евакуирани.


Вижте снимки от мястото