При първата авария, случила се към 20.30 ч. снощи, без ток останаха шест курорта на север от Бургас.

При аварията от тази сутрин на 110-киловолтовия електропровод "Ахелой" без ток остана района около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци край Варна.
Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, като се предполага, че е хвърлен проводник върху мрежата. Подаден е сигнал в МВР и полицаи направиха оглед на мястото.
 
Изпратената аварийна група от Енергийния системен оператор е установила, че и трите проводника са наранени на едно и също място, като единият е прегорял.

Към момента ток има в курортен комплекс Камчия и селищата Китка, Ново Оряхово, Старо Оряхово, Горен близнак, Долен близнак и Приселци, съобщи БТА, като се позова на Е.ОН България. Не е възможно обаче възстановяването на ел.захранването на територията на община Бяла и останалите селища от община Долни Чифлик.

По разпореждане на Електроенергийния системен оператор, Е.ОН България има готовност да въведе график за ограничен режим на електрозахранване в засегнатите райони. Компанията призовава към разумно потребление на електроенергия, за да се ограничи натоварването на електроразпразпределителната мрежа.

Ааварията снощи, при която бе счупен стълб на 110-киловолтов далекопровод "Галатея", остави без електричество над 160 000 туристи само в "Слънчев бряг", Несебър и Свети Влас. Голяма част от хотелите нямат собствени генератори. Стотици туристи не могат да се настанят днес, в хотелите не може да се приготви храна за гостите. 90 на сто от заведенията също не могат да обслужват клиентите си, заяви за БТА Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в комплекса.
Спряното електричество е довело до хаос и при движението на моторни превозни средства в курорта. Светофарните уредби не работят, има сериозен проблем с мобилните комуникации, допълни тя.

Без електричество към момента са: курортът "Слънчев бряг", Поморие, Равда, Несебър, Свети Влас, Поморие, Обзор, Ахелой, Каблешково, Сарафово и десетки селища в областта.

Нормалното електрозахранване в района ще бъде възстановено най-късно до края на утрешния ден, ако не възникнат непредвидени обстоятелства, съобщиха от пресцентъра на "Електроенергиен системен оператор". Среднодневната консумация в засегнатия район обикновено е 150 - 180 мегавата, като консумацията само на "Слънчев бряг" е 100 мегавата.
Сега там въобще няма никакво потребление, каза Йорг Золфелнер - регионален мениджър на EVN - България.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че министър Трайчо Трайков заминава за спешна инспекция на авариралия електропровод „Галатея”.

Последна актуализация в 17.44 ч.