Ромите бяха леко простреляни след скандал за убито куче.

Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов съобщи пред "Фокус", че за сигурността на гражданите в района и предотвратяването на други инциденти са предприети мерки.
Според него извършителят на стрелбата е с установена самоличност и не е познат на полицията за криминални деяния. Пострадалите при инцидента обаче са били задържани преди това за кражби и грабежи.

По думите на полицейския началник става въпрос за чисто криминален случай и той не би трябвало да се интерпретира другояче.
"Не може да се говори за постепенно ескалиране на напрежението и нарастваща вражда в района. Хората живеят там от години, познават се, но при възникване на определени противоречия, често се стига до такива скандали", коментира Йорданов.

"Искахме да прибираме едно момче и човека го познавам. Той е комшия. Трима бяхме. Излиза човека с пищова и вика: „Защо убихте кучето ми?". Аз му казвам: „Шефе, не ни закачай”. Той зареди пищова и стреля. Гръмна момчето и то почна да се търкаля. Той беше пиян - стреля, а ние хвърляме камъни. За едно куче виж какво ни направи", разказа от болничната количка пред телевизия ПРО.БГ единият от пострадалите Петър Караджов.

През май 2005 г., също в кв. "Захарна фабрика", група роми преби до смърт с тръби и камъни историка проф. Станимир Калоянов. Инцидентът стана след скандал в заведение, предизвикан от пиян местен жител. Виновниците така и не бяха открити и осъдени.