Коментари - Турция затвори небето си за Израел | Днес.dir.bg

Турция затвори небето си за Израел

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е затворила въздушното си пространство за Израел.

Обратно в новината

Коментари - Турция затвори небето си за Израел | Днес.dir.bg

Коментари

Ние" и ,,Те" е доста разпространена антитеза в съвременните науки за човека и за обществото, която се основава преди всияко н религиозни и на т.нар. етнически различия между групи, общности и народи. Най-новата политология дори предвижда ,, война на цивилизациите, което е другото название на ,,война на религиите" и по- точно между християнството, юдаизма и исляма- трите религии на книгата. Такава визия вещае края на хумаността. Когато обстоятелствата заставят един народ да прекоси половин Азия и по- голямата част от Европа, за да търси нови родини, срещите му с Другостта, която е езикова, социална, дори анропологична стават всекидневеие. Трдно се изброяват етносите и културите, в контакт с които българите изграждат своя цивилизован облик. От една, страна по чисто емпиричен път се стига до идеята за ролята на човешкия род, която изразява готовност да се зачитат различията. От друга страна, тази готовност разкрива Другия не толкова като неприятел, колкото като необходимо съсъбитие, като ,, огледало" жкоето се вижда собствената Другост.Тази позиция преодоляваща пасивите на етноцентризма, е по- мярата само на общности, които залагат в основите на цивилизациионния си модел ценностите на свободата и равенството. Уважението и лоялността са втъкани в пътя на Българите. Прабългарите- познават само един достоен начин за общуване с други народи- мирно заселване и равноправно съществуване. Тези хора са били езичници дотолкова доклкото светогледа и поведението им не е предопределено от нормите на религиите на книгата- прабългарите на са християни, юдеи или мюсюлмани. Ценностите на религиите на книгата са били известни на древните Българи. Но по- интересно, е че вместо самоцел, тези норми на поведение са били и практикувани от прабългарите. Това е поведение, което ако навремето е било, за съжаление, повод за завист и непрестанни опити за охулвания по адрес на прабългарите, сега е в най- добрия случай повод за неоснователни злоупотреби на националистическо тесногръдие.Прабългарте са монотеисти не ползващи идоли за изразяване на светогледа си. Умишленото пропускане на този факт, повлияно от каноните на църквата, е объркващо.То не позволява да се разберат причините за толкова напредничво, не само за времето си, поведение. А ценностите на древните Българи и още повече начините за постигането, предаването и запазването им в поколенията ще са от полза, когато достигнат да повече хора.

И така - кое житейско верую е най-успешно? Ако българите сме сред най-толерантните и зачитащи другите, защо днеска сме останали само с една шепа земя, докато на тия другите все не им стига.

Успех се постига не в ущърб на другите и без манипулации. Ограниченията на християнския светоглед не са изненадали лидерите на старите българи и те доста преди насилственото налагане на християнството са се смесвали сред населението, приемайки не по- различен вид което е лесно допустимо от гледна точка на това, че в битово отношение територията управлявана от прабългари е най-добре устроена за времето си за обикновения и жител- което не създава пречки за продължаване на удобен живот, без обаче излишната лъскавина на формалната власт. Плюс факта, че външно, в желанието си да подражава на хората водачи, не българското население логично е започнало да копира и възприема, порядки, дрехи, битови навици ( общо взето както и сега по слабия подражава на някой- дали артист, футболист, политик- само дето сега примерите за подражание са натяквани, наложени, а не избрани след трезво наблюддение за полезната им дейност) от по силните прабългари. Територията на влияние е по- голяма от тази на благоустроената от централната власт под администрация на прабългари. Вероятно едва след като е била територия под влияние, дадена площ се присъединява и официално под управление на българи.Между другото такъв вид на съединяване на територии се наблюдава в Алпите- Швейцария, както и Германия - а в южна Германия и северна Италия има данни за масово заселване на етнос наречен бугри след покръстването в дунавска България. Така,че дори формата да се промени и скоростта от появяване на ефекта на българския светоглед да се забави, няма как да изчезне.Но се долавя по-трудно сред култ-ура на книжни ориенталци ;))

Интересна логика на разсъждение на турците...Ако я следваме, то няма как да не стигнем до извода за забрана на полетите на всякакви турски самолети, навсякъде по света на основание геноцида спрямо арменците, както и ежегодните убиства, гоненията и безмилостно отношение към кюрдите. Дори и тази година турците не се посвениха да навлязат незаконно на територията на Ирак и да преследват кюрдите. Не че не го правят вече десетки години. С мълчалито съгласие и подкрепа на хамериканците...

Бълнуваш

разбрахме,че си гост от съседна държава в БГ,млъкни малко!

Нито бълнувам, нито сънувам а чета и гледам чужди информационни медии, тъй като не вярвам на българските. В последните 15-тина години (без да се пропусне нито една), всяка пролет турски войски навлизат на територията на Ирак и преследват кюрдите и партизаните от ПКК. Това се случваше дори по времето на вече покойния Саддам Хюсейн. От едната страна кюрдите ги избиваше и тровеше с газове Саддам, а от другата ги избиваха турците. За късопаметни турски апологети ще напомня, че даже БНТ е излъчвала кадри от нашествия на турски войски в тогавашен "независим" Ирак.Даже си спомням за доста неприятен скандал в Германия, защото по кадри излъчени по техни телевии журналисти разпознаха дарена на Турция от Германия бронетакова техника. Подозирам турска жилка в писалия поста, но въпреки всичко ще го посъветвам да напише в гугъл или Vbox кюрди и да прочете назад в историята дали пък това което съм написал не е наистина вярно... Гадно е, но с действията си турската държава създаде терористите от ПКК и е виновна за гибелта на десетки хиляди невинни кюрди. За геноцида спрямо арменците няма и да говоря - той просто е признат за такъв дори от ООН. Турците си завират главите в пясъка, но гервените им д*пета стърчат. Уважавам турците и тяхната трудолюбивост, ценя значително по-сигурната им от нашата държава, но мразя апологетите и политиканите.

Като чета и мисля, стигам до извода - Кънчо, Стоян, Гост и Станчо изглежда са едно и също лице, страдащо от раздвоение на личността и протурска ориентация (самосъзнание). ;)

Много "партизанска" литература четеш:)

Прочети новина в БГ НЕС и в ДИР.БГ публикувана в 16:13 на 22 юни 2010 год. Там доста ясно е казано - "Ястреби за свобода на Кюрдистан", за които се смята, че са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), предупредиха цивилните да стоят далеч от военни цели в специално съобщение, публикувано от Фират Нюз, съобщи БГНЕС. Групировката пое отговорност и за предишни бомбени атентати в турски градове извън населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, където ПКК води борба с турската армия. Атентатът бе извършен ден, след като турски военни части навлязоха в иракска територия в преследване на бунтовниците от ПКК."

Има хора във форума, които видят ли думата Турция и веднага ревват с един идиотски глас. Пишат ли пишат, драскат ли драскат, плюят ли плюят ... Даже не се сещат, че плюят НАГОРЕ ... и плюнката пада на лицата им. Не пикайте срещу вятъра момчета и момичета :) А политикага и държавните неща са друго нещо, ние не можем да решим, нито едното нито другото. Живуркайте си спокойно.

Ами те и Сталин и Хитлер са грижеха за държавите си, както и всички американски президенти.

Завоят на Турция към ислямизма е очеваден. Дали е за добро? Не не е, защото това е крайъгълен камък на експанзионистическата им политика, която застрашава и България! След близо 150 години дундурикане от страна на великите сили турците се почувстваха силни и с политиката си сега на практика се изправят срещу тях. Това обаче ще ги върне обратно в Анадола - в преносен смисъл, а може и в буквален!

Дундуркат те тебе:) Турция винаги е била Велика сила.

Много велика сила, особено през руско-турската война, когато целия западен свят се обедини да ги спасява или пък през 1913 пред Одрин...

Започне ли да се клати икономиката-започва да се клати и политиката. Затегни колан, изпъчи гърди, задвижи буркан-манюфекчуринг за зимата (безплатена консултация). А Турция (поне засега)е затворила въздушното си пространство САМО ЗА (НЯКОИ) военни полети на Израел. Израелските военните самолети сега трябва да искат разрешение за всеки полет. Няма рестрикции за търговските полети. Изхабили сте ненужно част от джапането. Исканията на Турция са: официално извинение,Израел да освободи задържаните кораби с помощ и да се съгласи да се проведе международно разследване, както и да предложи компенсация на жертвите. И аз като "scotland yard" не бих казал, че турско-американските отношения са в най-високата си точка. какво м и е мннеието: смятам, че трябва да се проведе разследване с международно участие. ООН и други организации съществуват с тази цел. По принцип, когато има инцидент , в който гражданите на една старна убиват граждани на друга страна-дипломатическите отношения се обтягат.

Господа, противоречието между двете държави е коя да е главен жандарм в Източното средиземноморие. Това означава предимно господство в района и в по-малка степен - усвояване на пари. Нищо по-малко. Затова се шуми и се жертват хора. Вероятно е Големият господар да реши противоречието с повече полза за турските управници и повече загуби на турско пушечно месо, с по-малка полза за израелските управници и с по-малки загуби на израелско пушечно месо. Нито месните, нито паричните загуби са решаващи в страгегически план, за разлика от печалбата на влияние. Тя е. Ето защо предполагам, че пред Големия господар ще спечели повече Ердоган, а за опонентът му ще има прилична компенсация.

Добър коментар, добър повод за нашите политици и дипломати за размисъл! Омраза и емоции за две държави, чиито конфликт,дори да ескалира, не касае България, са излишни! Умните трябва само да си правят изводи!

Ердоган е поредният пример, който ще илюстрира за следващите поколения колко струва и какво точно представлява "миролюбивия ислям". Както и че всъщност няма такова животно "светска ислямска държава". Всичко е само задкулисно прикритие на експанзионизъм и истерично желание за покръстване и асимилация на всички друговерци.

То бива идиотизъм, ама като вашия тук не се среща лесно:) Чипът, чипът ви е сбъркан на вас.

Вярно е - чипът ни не е на неандерталци и определено не е про-мюсюлмански. Затова не ви устройва, жалки мюсюлмански шовинисти и човеконенавистници.

Аз бих казал, че други са с обърканите чипове - тия дето бързат да наложат шериата веднага щом се усетят, че на дадено място са около или над 10% от местната популация. Иска ви се....

Май пак не си си пил хапчетата!

И двете държави защитават интересите си, защото могат да си го позволят. С нейните 80 и милиона население, развитата си индустрия и най-голямата армия в НАТО Турция е СИЛА и може да заема твърди (донякъде) позиции. Израел, от друга страна, въпреки лилипутския си размер, всички знаем кой стои зад него - финансово, военно и политически. Те са ядрена сила и политиката на отстояване си им е присъща от самото им създаване. Ние, в момента, сме просто една разграбена държава със смачкано и обезкуражено население с изключително ниско самочувствие. При нас борбата не е за отстояване на някакви принципи, а за физическо оцеляване. Затова намирам сравнението на България с Израел и Турция за неуместно. Може би, след няколко поколения, ако съществуваме още като нация...

те евреите си пуснали отровните жила наречени християнство и ислям,държат вътрешната преценка на съвестта пък ти търси ти манипулиран.Та затова и физически ти е трудно,но споко- мисли и учи от старите българи

Прав си, но всичко, което стана в България се случи за двадесетина години! Ако сега се тръгне по нов, про-български път (вместо да се джафкат политицитве за минали събития) все още има надежда да оцелеем като народ! Чувал съм, че и маратона започвал с първа крачка, а преди нея била идеята за маратон!

1. Не знам защо реши , че съм сравнил България с Турция и Израел. Въбще даже не съм споменал нашата татковина. 2 Пожелавам ти цял живот успешно да оцеляваш физически. 3. Само не насаждай, моля те, твоята философия на оцеляването в главите на децата си, че ни е спукана работата.

В случай, че информацията не е някакво недоразумение (или партенка от много странен вид) - току-виж на южните ни съседи им теглят един еди-какво-си тези, които им дават парите и им помагат по кюрдските въпроси ; което е нелош шанс за набиране позиция/и за България . (дано тези, които трябва да действат, не хъркат ! )

закони??? дипломация??? май ви се привиждат призрази! у анадола нема право - има шериат. нема и дипломация - има джихад. тва е положението. светската държава отдавна е погребана, мир на праха й!

Ама и идиотизми редиш:)

Ти имаш ли мнение по темата или просто си мечтаеш да си политик?

ефенди, нещо ти е поостаряла информацията. нашето ведомство разполага с други данни: от две години явно, а поне от 7-8 години неявно, щатите се отдръпнаха от вас и ви пуснаха на произвола на съдбата. но на теб изглежда по-ти харесва да живееш с илюзии, отколкото в жестоката и нелицеприятна действителност. внимавай, защото илюзиите са примамливо блато, което поглъща много бързо!

Само така! Чифутите са най-гадното племе на земята!

Жалко, Израел все е трън в очите на някой. Арабите дали могат да работят и копаят и жените им кротко да си домакинстват или Израел е виновен,че няма електрическа мотика и прозрачни фереджета....

Да не би ти да ги храниш:)

Как мойе да е такъв нагъл този турцин. Значи Израел няма право на защитава от тероризма, а видетели Турция има право, когато и кефне да напада и бомбандира чужда дързава. Ами какво търси Турция още в Кипър,окупирайки 40% от нейната територия при 10% турско племе там вече 36 години. А Кипър е държава член на ЕU. И е налице голям парадокс, държава член на НАТО си позволява да окупира 40% от територия на държава член на Европейски съюз вече 36 години. И EU и НАТО мълчат.Представете се в България с близо 10% турци утре да бъде окупирана 40% от нейната територия. Има за това признаци, през ден турски военни самолети и кораби тероризира през ден Гърция и все едно нищо не е станало. Чудно всички мълчат на тази турска агресия. Може би с тази им маглост да пратят 500-600 доброволци-хуманисти/терористи срещу евреите да се започне да се гледа на турците не като вечен съюзник на англо-саксонците. Дано този път Русия да не збърка пак и да помогне на Турция както направи през 1922 год. Ако не бе Русия, Турция нямаше да е в Европа и на егейският бряг.

Аз не бих се именовал "балканец", все пак е турска дума:)

Ама и идиотизми редиш:)

Израел и Турция на четвъртфинал, победителят среща продължилия от САЩ- Иран. В другия поток Афганистан отсранил СССР чака ЕС. На финала някой ще срещне България.. да му връчи купата;))

Турският премиер Реджеп "Иведик" hah

Преди повече от два века Англия беше плътно до нас, а сега САЩ са до нас. За това изобщо не ни пука! Ще си правим това което пожелаем и е в наш интерес. Ние винаги сме били с най-добрата дипломация,. Ние имаме и най добрите политици които милеят за страната си, а не като Вашите за джоба си и личните банкови сметки. За това ние ще сме на върха, а вие в подножието!

Ти си болен мозък или страшно тъп фес. Ти знаеш ли колко пари дава САЩ на Израел на година? Ти знаеш ли кво правят с тези пари там/ за какво им ги дават? Ти въосбхте знеш ли че Америка ще влезе въ ввоина с Турция ако трябва само и сам ода пбрани израел. Ти въобще знаеш ли какво управляват евреите глупак. За каква дипломаця ми говориш ако трябва ще ве изравнят с земята. Ти имаш ли си на идея че заради приятелите ви от Амреки дето са застанали зад вас/Турците ама много хубаво са заели поза и ви го набиват все по на вътре, сте във воина в самата Турция и се избивате като Анадолски говеда един друг. Кюрди мюрди едно и също племе се трепат по паланките и катуните като прани гащи. Информираи се за сериозните неща в живота глупендер не от медии гъзолисци на тези които са на власт а чети сериозна литература.

И тубичка вазелин постоянно в единия джоб.

Ти да не би да го носиш постоянно:)

Ще видим дали добрата дипломация, както я наричаш, ще вкара Турция в ЕС.

Или Европа да я в вкараме в Турция:)

Българския ти е добър, сигурно си роден в България! Това, че владееш турски (а може и да греша) и симпатизираш на Турция защо те кара да се мислиш за Турчин? Аз симпатизирам на Бразилия (особено в спорта), ама това не ме прави бразилец! България няма изгледи скоро да става част от турската държава, така че не се самоотцепвай и не си търси белята!

не заплашвай:)

Този човек е голям държавник. Не цепи басма никому, когато става дума за националните интереси на страната му. Не е никакъв ислямист, а истински патриот-демократ.

Тоя Ердоган е точно толкова патриот колкото са били патриоти педофила Мохамед или комплексаря Хитлер. всъщност е само едно нещо - смахнат ислямист копнеещ да надене чалмата, бурката и вярата си на всеки жив. Поредният изпълнен с комплекси и насилие хитър мюсюлманин, който няма за какво друго да живее.

То така ако погледнем всички управници в Израел са патриоти и родолюбци. И не само управниците, почти всеки гражданин на държавата Израел е такъв. АЯ що се отнася за това на кого му пука и на кого не, то много трудно някой би могъл да се мери с Израел. Така че ако има някои любители на фесовете, моля Анадола ви чака. Ще ви приемат с отворени обятия. Само трябва да си носите вазелин. Че иначе лошо.

Не съм любител на фесовете (при ексурзия до Мармарис видях много културна държава), ама що се касае до вазелина - гей-парада беше в София, а не в Анкара!

Е, за вас турците сигурно е така.

Ердоган толкова се е разсърдил на Европа, че сега го раздава нещо ислямист. В случая Израел е самара, а Европа е магарето, дето трябва да се сеща, че ако не приемем Турция, може и други да я приемат.

Израел бил варварин,защото не давал свободен достъп на турските терористи до своите територии!Анадолска дивотия!Тъпо азиатско самочувствие!

Защо ли си мисля, че ти си варварчето днес:)

Ръцете на твоето племе от векове са оцапани с кръв,с много кръв.Стой си във варварската държава,азиатецо,и не се прави на европеец.Много си черен за да си такъв.И понамирисваш на шалвари.

Заблуждаваш се:)) Много, много грешиш:)

Абе Къна, много си прост бе мойто момче.

Ръцете на твоето племе от векове са оцапани с кръв,с много кръв.Стой си във варварската държава,азиатецо,и не се прави на европеец.Много си черен за да си такъв.И понамирисваш на шалвари.

егати отворкото!

Не ползмай думи, на които не знаеш смисъла:)

ЕВРОПА ЗАТВАРЯ ВСИЧКИ СВОИ ГРАНИЦИ ЗА АЗИАТЦИТЕ ОТ ТУРЦИЯ.

"Кога стана калайджийка, кога ти почерня задника".

И Турция е отдавна един цирей на Балканите!

А ти навярно си гнойта:)

Явно те е засърбляло някъде.Потърси си вазелин и бегай към южната ни съседка.

Защо, бе Станчо. Не си ли пускат гнойта в Европата. Като гледам и ти си се навъртял в нея...

Браво само така.Дано и други го последват!

А пък голяма армада военни кораби оня ден минали през канала и се отправят към Иран.

Турците в частност и исляма като цяло никак не са ми симпатични (не защото съм християнин-фанатик, а заради отношението им към жените и куп други причини), но този път - евала на комшиите!

Пройчо , Пройчо, никъв християнин фанатик не си. Ти си един тъпоумен манаф, дето си мисли че е някъв.Цървулко, евреите набиха шамарите на тия същите дето най-много са клали християни бе цървулко.И ти типично по български плюйш дам дето не требва.

Коментари - Турция затвори небето си за Израел | Днес.dir.bg

Турция затвори небето си за Израел

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е затворила въздушното си пространство за Израел.

Обратно в новината

Коментари - Турция затвори небето си за Израел | Днес.dir.bg

Коментари

Ние" и ,,Те" е доста разпространена антитеза в съвременните науки за човека и за обществото, която се основава преди всияко н религиозни и на т.нар. етнически различия между групи, общности и народи. Най-новата политология дори предвижда ,, война на цивилизациите, което е другото название на ,,война на религиите" и по- точно между християнството, юдаизма и исляма- трите религии на книгата. Такава визия вещае края на хумаността. Когато обстоятелствата заставят един народ да прекоси половин Азия и по- голямата част от Европа, за да търси нови родини, срещите му с Другостта, която е езикова, социална, дори анропологична стават всекидневеие. Трдно се изброяват етносите и културите, в контакт с които българите изграждат своя цивилизован облик. От една, страна по чисто емпиричен път се стига до идеята за ролята на човешкия род, която изразява готовност да се зачитат различията. От друга страна, тази готовност разкрива Другия не толкова като неприятел, колкото като необходимо съсъбитие, като ,, огледало" жкоето се вижда собствената Другост.Тази позиция преодоляваща пасивите на етноцентризма, е по- мярата само на общности, които залагат в основите на цивилизациионния си модел ценностите на свободата и равенството. Уважението и лоялността са втъкани в пътя на Българите. Прабългарите- познават само един достоен начин за общуване с други народи- мирно заселване и равноправно съществуване. Тези хора са били езичници дотолкова доклкото светогледа и поведението им не е предопределено от нормите на религиите на книгата- прабългарите на са християни, юдеи или мюсюлмани. Ценностите на религиите на книгата са били известни на древните Българи. Но по- интересно, е че вместо самоцел, тези норми на поведение са били и практикувани от прабългарите. Това е поведение, което ако навремето е било, за съжаление, повод за завист и непрестанни опити за охулвания по адрес на прабългарите, сега е в най- добрия случай повод за неоснователни злоупотреби на националистическо тесногръдие.Прабългарте са монотеисти не ползващи идоли за изразяване на светогледа си. Умишленото пропускане на този факт, повлияно от каноните на църквата, е объркващо.То не позволява да се разберат причините за толкова напредничво, не само за времето си, поведение. А ценностите на древните Българи и още повече начините за постигането, предаването и запазването им в поколенията ще са от полза, когато достигнат да повече хора.

И така - кое житейско верую е най-успешно? Ако българите сме сред най-толерантните и зачитащи другите, защо днеска сме останали само с една шепа земя, докато на тия другите все не им стига.

Успех се постига не в ущърб на другите и без манипулации. Ограниченията на християнския светоглед не са изненадали лидерите на старите българи и те доста преди насилственото налагане на християнството са се смесвали сред населението, приемайки не по- различен вид което е лесно допустимо от гледна точка на това, че в битово отношение територията управлявана от прабългари е най-добре устроена за времето си за обикновения и жител- което не създава пречки за продължаване на удобен живот, без обаче излишната лъскавина на формалната власт. Плюс факта, че външно, в желанието си да подражава на хората водачи, не българското население логично е започнало да копира и възприема, порядки, дрехи, битови навици ( общо взето както и сега по слабия подражава на някой- дали артист, футболист, политик- само дето сега примерите за подражание са натяквани, наложени, а не избрани след трезво наблюддение за полезната им дейност) от по силните прабългари. Територията на влияние е по- голяма от тази на благоустроената от централната власт под администрация на прабългари. Вероятно едва след като е била територия под влияние, дадена площ се присъединява и официално под управление на българи.Между другото такъв вид на съединяване на територии се наблюдава в Алпите- Швейцария, както и Германия - а в южна Германия и северна Италия има данни за масово заселване на етнос наречен бугри след покръстването в дунавска България. Така,че дори формата да се промени и скоростта от появяване на ефекта на българския светоглед да се забави, няма как да изчезне.Но се долавя по-трудно сред култ-ура на книжни ориенталци ;))

Интересна логика на разсъждение на турците...Ако я следваме, то няма как да не стигнем до извода за забрана на полетите на всякакви турски самолети, навсякъде по света на основание геноцида спрямо арменците, както и ежегодните убиства, гоненията и безмилостно отношение към кюрдите. Дори и тази година турците не се посвениха да навлязат незаконно на територията на Ирак и да преследват кюрдите. Не че не го правят вече десетки години. С мълчалито съгласие и подкрепа на хамериканците...

Бълнуваш

разбрахме,че си гост от съседна държава в БГ,млъкни малко!

Нито бълнувам, нито сънувам а чета и гледам чужди информационни медии, тъй като не вярвам на българските. В последните 15-тина години (без да се пропусне нито една), всяка пролет турски войски навлизат на територията на Ирак и преследват кюрдите и партизаните от ПКК. Това се случваше дори по времето на вече покойния Саддам Хюсейн. От едната страна кюрдите ги избиваше и тровеше с газове Саддам, а от другата ги избиваха турците. За късопаметни турски апологети ще напомня, че даже БНТ е излъчвала кадри от нашествия на турски войски в тогавашен "независим" Ирак.Даже си спомням за доста неприятен скандал в Германия, защото по кадри излъчени по техни телевии журналисти разпознаха дарена на Турция от Германия бронетакова техника. Подозирам турска жилка в писалия поста, но въпреки всичко ще го посъветвам да напише в гугъл или Vbox кюрди и да прочете назад в историята дали пък това което съм написал не е наистина вярно... Гадно е, но с действията си турската държава създаде терористите от ПКК и е виновна за гибелта на десетки хиляди невинни кюрди. За геноцида спрямо арменците няма и да говоря - той просто е признат за такъв дори от ООН. Турците си завират главите в пясъка, но гервените им д*пета стърчат. Уважавам турците и тяхната трудолюбивост, ценя значително по-сигурната им от нашата държава, но мразя апологетите и политиканите.

Като чета и мисля, стигам до извода - Кънчо, Стоян, Гост и Станчо изглежда са едно и също лице, страдащо от раздвоение на личността и протурска ориентация (самосъзнание). ;)

Много "партизанска" литература четеш:)

Прочети новина в БГ НЕС и в ДИР.БГ публикувана в 16:13 на 22 юни 2010 год. Там доста ясно е казано - "Ястреби за свобода на Кюрдистан", за които се смята, че са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), предупредиха цивилните да стоят далеч от военни цели в специално съобщение, публикувано от Фират Нюз, съобщи БГНЕС. Групировката пое отговорност и за предишни бомбени атентати в турски градове извън населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, където ПКК води борба с турската армия. Атентатът бе извършен ден, след като турски военни части навлязоха в иракска територия в преследване на бунтовниците от ПКК."

Има хора във форума, които видят ли думата Турция и веднага ревват с един идиотски глас. Пишат ли пишат, драскат ли драскат, плюят ли плюят ... Даже не се сещат, че плюят НАГОРЕ ... и плюнката пада на лицата им. Не пикайте срещу вятъра момчета и момичета :) А политикага и държавните неща са друго нещо, ние не можем да решим, нито едното нито другото. Живуркайте си спокойно.

Ами те и Сталин и Хитлер са грижеха за държавите си, както и всички американски президенти.

Завоят на Турция към ислямизма е очеваден. Дали е за добро? Не не е, защото това е крайъгълен камък на експанзионистическата им политика, която застрашава и България! След близо 150 години дундурикане от страна на великите сили турците се почувстваха силни и с политиката си сега на практика се изправят срещу тях. Това обаче ще ги върне обратно в Анадола - в преносен смисъл, а може и в буквален!

Дундуркат те тебе:) Турция винаги е била Велика сила.

Много велика сила, особено през руско-турската война, когато целия западен свят се обедини да ги спасява или пък през 1913 пред Одрин...

Започне ли да се клати икономиката-започва да се клати и политиката. Затегни колан, изпъчи гърди, задвижи буркан-манюфекчуринг за зимата (безплатена консултация). А Турция (поне засега)е затворила въздушното си пространство САМО ЗА (НЯКОИ) военни полети на Израел. Израелските военните самолети сега трябва да искат разрешение за всеки полет. Няма рестрикции за търговските полети. Изхабили сте ненужно част от джапането. Исканията на Турция са: официално извинение,Израел да освободи задържаните кораби с помощ и да се съгласи да се проведе международно разследване, както и да предложи компенсация на жертвите. И аз като "scotland yard" не бих казал, че турско-американските отношения са в най-високата си точка. какво м и е мннеието: смятам, че трябва да се проведе разследване с международно участие. ООН и други организации съществуват с тази цел. По принцип, когато има инцидент , в който гражданите на една старна убиват граждани на друга страна-дипломатическите отношения се обтягат.

Господа, противоречието между двете държави е коя да е главен жандарм в Източното средиземноморие. Това означава предимно господство в района и в по-малка степен - усвояване на пари. Нищо по-малко. Затова се шуми и се жертват хора. Вероятно е Големият господар да реши противоречието с повече полза за турските управници и повече загуби на турско пушечно месо, с по-малка полза за израелските управници и с по-малки загуби на израелско пушечно месо. Нито месните, нито паричните загуби са решаващи в страгегически план, за разлика от печалбата на влияние. Тя е. Ето защо предполагам, че пред Големия господар ще спечели повече Ердоган, а за опонентът му ще има прилична компенсация.

Добър коментар, добър повод за нашите политици и дипломати за размисъл! Омраза и емоции за две държави, чиито конфликт,дори да ескалира, не касае България, са излишни! Умните трябва само да си правят изводи!

Ердоган е поредният пример, който ще илюстрира за следващите поколения колко струва и какво точно представлява "миролюбивия ислям". Както и че всъщност няма такова животно "светска ислямска държава". Всичко е само задкулисно прикритие на експанзионизъм и истерично желание за покръстване и асимилация на всички друговерци.

То бива идиотизъм, ама като вашия тук не се среща лесно:) Чипът, чипът ви е сбъркан на вас.

Вярно е - чипът ни не е на неандерталци и определено не е про-мюсюлмански. Затова не ви устройва, жалки мюсюлмански шовинисти и човеконенавистници.

Аз бих казал, че други са с обърканите чипове - тия дето бързат да наложат шериата веднага щом се усетят, че на дадено място са около или над 10% от местната популация. Иска ви се....

Май пак не си си пил хапчетата!

И двете държави защитават интересите си, защото могат да си го позволят. С нейните 80 и милиона население, развитата си индустрия и най-голямата армия в НАТО Турция е СИЛА и може да заема твърди (донякъде) позиции. Израел, от друга страна, въпреки лилипутския си размер, всички знаем кой стои зад него - финансово, военно и политически. Те са ядрена сила и политиката на отстояване си им е присъща от самото им създаване. Ние, в момента, сме просто една разграбена държава със смачкано и обезкуражено население с изключително ниско самочувствие. При нас борбата не е за отстояване на някакви принципи, а за физическо оцеляване. Затова намирам сравнението на България с Израел и Турция за неуместно. Може би, след няколко поколения, ако съществуваме още като нация...

те евреите си пуснали отровните жила наречени християнство и ислям,държат вътрешната преценка на съвестта пък ти търси ти манипулиран.Та затова и физически ти е трудно,но споко- мисли и учи от старите българи

Прав си, но всичко, което стана в България се случи за двадесетина години! Ако сега се тръгне по нов, про-български път (вместо да се джафкат политицитве за минали събития) все още има надежда да оцелеем като народ! Чувал съм, че и маратона започвал с първа крачка, а преди нея била идеята за маратон!

1. Не знам защо реши , че съм сравнил България с Турция и Израел. Въбще даже не съм споменал нашата татковина. 2 Пожелавам ти цял живот успешно да оцеляваш физически. 3. Само не насаждай, моля те, твоята философия на оцеляването в главите на децата си, че ни е спукана работата.

В случай, че информацията не е някакво недоразумение (или партенка от много странен вид) - току-виж на южните ни съседи им теглят един еди-какво-си тези, които им дават парите и им помагат по кюрдските въпроси ; което е нелош шанс за набиране позиция/и за България . (дано тези, които трябва да действат, не хъркат ! )

закони??? дипломация??? май ви се привиждат призрази! у анадола нема право - има шериат. нема и дипломация - има джихад. тва е положението. светската държава отдавна е погребана, мир на праха й!

Ама и идиотизми редиш:)

Ти имаш ли мнение по темата или просто си мечтаеш да си политик?

ефенди, нещо ти е поостаряла информацията. нашето ведомство разполага с други данни: от две години явно, а поне от 7-8 години неявно, щатите се отдръпнаха от вас и ви пуснаха на произвола на съдбата. но на теб изглежда по-ти харесва да живееш с илюзии, отколкото в жестоката и нелицеприятна действителност. внимавай, защото илюзиите са примамливо блато, което поглъща много бързо!

Само така! Чифутите са най-гадното племе на земята!

Жалко, Израел все е трън в очите на някой. Арабите дали могат да работят и копаят и жените им кротко да си домакинстват или Израел е виновен,че няма електрическа мотика и прозрачни фереджета....

Да не би ти да ги храниш:)

Как мойе да е такъв нагъл този турцин. Значи Израел няма право на защитава от тероризма, а видетели Турция има право, когато и кефне да напада и бомбандира чужда дързава. Ами какво търси Турция още в Кипър,окупирайки 40% от нейната територия при 10% турско племе там вече 36 години. А Кипър е държава член на ЕU. И е налице голям парадокс, държава член на НАТО си позволява да окупира 40% от територия на държава член на Европейски съюз вече 36 години. И EU и НАТО мълчат.Представете се в България с близо 10% турци утре да бъде окупирана 40% от нейната територия. Има за това признаци, през ден турски военни самолети и кораби тероризира през ден Гърция и все едно нищо не е станало. Чудно всички мълчат на тази турска агресия. Може би с тази им маглост да пратят 500-600 доброволци-хуманисти/терористи срещу евреите да се започне да се гледа на турците не като вечен съюзник на англо-саксонците. Дано този път Русия да не збърка пак и да помогне на Турция както направи през 1922 год. Ако не бе Русия, Турция нямаше да е в Европа и на егейският бряг.

Аз не бих се именовал "балканец", все пак е турска дума:)

Ама и идиотизми редиш:)

Израел и Турция на четвъртфинал, победителят среща продължилия от САЩ- Иран. В другия поток Афганистан отсранил СССР чака ЕС. На финала някой ще срещне България.. да му връчи купата;))

Турският премиер Реджеп "Иведик" hah

Преди повече от два века Англия беше плътно до нас, а сега САЩ са до нас. За това изобщо не ни пука! Ще си правим това което пожелаем и е в наш интерес. Ние винаги сме били с най-добрата дипломация,. Ние имаме и най добрите политици които милеят за страната си, а не като Вашите за джоба си и личните банкови сметки. За това ние ще сме на върха, а вие в подножието!

Ти си болен мозък или страшно тъп фес. Ти знаеш ли колко пари дава САЩ на Израел на година? Ти знаеш ли кво правят с тези пари там/ за какво им ги дават? Ти въосбхте знеш ли че Америка ще влезе въ ввоина с Турция ако трябва само и сам ода пбрани израел. Ти въобще знаеш ли какво управляват евреите глупак. За каква дипломаця ми говориш ако трябва ще ве изравнят с земята. Ти имаш ли си на идея че заради приятелите ви от Амреки дето са застанали зад вас/Турците ама много хубаво са заели поза и ви го набиват все по на вътре, сте във воина в самата Турция и се избивате като Анадолски говеда един друг. Кюрди мюрди едно и също племе се трепат по паланките и катуните като прани гащи. Информираи се за сериозните неща в живота глупендер не от медии гъзолисци на тези които са на власт а чети сериозна литература.

И тубичка вазелин постоянно в единия джоб.

Ти да не би да го носиш постоянно:)

Ще видим дали добрата дипломация, както я наричаш, ще вкара Турция в ЕС.

Или Европа да я в вкараме в Турция:)

Българския ти е добър, сигурно си роден в България! Това, че владееш турски (а може и да греша) и симпатизираш на Турция защо те кара да се мислиш за Турчин? Аз симпатизирам на Бразилия (особено в спорта), ама това не ме прави бразилец! България няма изгледи скоро да става част от турската държава, така че не се самоотцепвай и не си търси белята!

не заплашвай:)

Този човек е голям държавник. Не цепи басма никому, когато става дума за националните интереси на страната му. Не е никакъв ислямист, а истински патриот-демократ.

Тоя Ердоган е точно толкова патриот колкото са били патриоти педофила Мохамед или комплексаря Хитлер. всъщност е само едно нещо - смахнат ислямист копнеещ да надене чалмата, бурката и вярата си на всеки жив. Поредният изпълнен с комплекси и насилие хитър мюсюлманин, който няма за какво друго да живее.

То така ако погледнем всички управници в Израел са патриоти и родолюбци. И не само управниците, почти всеки гражданин на държавата Израел е такъв. АЯ що се отнася за това на кого му пука и на кого не, то много трудно някой би могъл да се мери с Израел. Така че ако има някои любители на фесовете, моля Анадола ви чака. Ще ви приемат с отворени обятия. Само трябва да си носите вазелин. Че иначе лошо.

Не съм любител на фесовете (при ексурзия до Мармарис видях много културна държава), ама що се касае до вазелина - гей-парада беше в София, а не в Анкара!

Е, за вас турците сигурно е така.

Ердоган толкова се е разсърдил на Европа, че сега го раздава нещо ислямист. В случая Израел е самара, а Европа е магарето, дето трябва да се сеща, че ако не приемем Турция, може и други да я приемат.

Израел бил варварин,защото не давал свободен достъп на турските терористи до своите територии!Анадолска дивотия!Тъпо азиатско самочувствие!

Защо ли си мисля, че ти си варварчето днес:)

Ръцете на твоето племе от векове са оцапани с кръв,с много кръв.Стой си във варварската държава,азиатецо,и не се прави на европеец.Много си черен за да си такъв.И понамирисваш на шалвари.

Заблуждаваш се:)) Много, много грешиш:)

Абе Къна, много си прост бе мойто момче.

Ръцете на твоето племе от векове са оцапани с кръв,с много кръв.Стой си във варварската държава,азиатецо,и не се прави на европеец.Много си черен за да си такъв.И понамирисваш на шалвари.

егати отворкото!

Не ползмай думи, на които не знаеш смисъла:)

ЕВРОПА ЗАТВАРЯ ВСИЧКИ СВОИ ГРАНИЦИ ЗА АЗИАТЦИТЕ ОТ ТУРЦИЯ.

"Кога стана калайджийка, кога ти почерня задника".

И Турция е отдавна един цирей на Балканите!

А ти навярно си гнойта:)

Явно те е засърбляло някъде.Потърси си вазелин и бегай към южната ни съседка.

Защо, бе Станчо. Не си ли пускат гнойта в Европата. Като гледам и ти си се навъртял в нея...

Браво само така.Дано и други го последват!

А пък голяма армада военни кораби оня ден минали през канала и се отправят към Иран.

Турците в частност и исляма като цяло никак не са ми симпатични (не защото съм християнин-фанатик, а заради отношението им към жените и куп други причини), но този път - евала на комшиите!

Пройчо , Пройчо, никъв християнин фанатик не си. Ти си един тъпоумен манаф, дето си мисли че е някъв.Цървулко, евреите набиха шамарите на тия същите дето най-много са клали християни бе цървулко.И ти типично по български плюйш дам дето не требва.