Ако арендаторът не даде отговор в срок от 30 дни, собствениците ще предлагат земята за продажба на трети лица, предаде "Фокус" .
Спорният законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността на земеделските земи, който регламентира продажбата на земеделска земя, е внесен от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев.

Народните представители приеха и още два проекта за промени в този закон на първо четене – на Любен Татарски и на Министерски съвет. Те отхвърлиха проектопредложението на Михаил Михайлов и група народни представители от Синята коалиция.

Преди това по време на дебата председателят на НС Цецка Цачева коментира: „Не всяка земеделска земя, може да бъде превърната в градина. Ако аз съм собственик на земеделска земя, тя ще буреняса. Аз не желая да имам земеделска земя”.

Въвеждане на правото на пръв купувач в полза на арендаторите се отнася само до тези, които имат дългосрочни договори - над 4 години. 
Създава се и задължението всички ползватели на недоговорени за ползване по надлежния ред земи да плащат определената средногодишна рента за съответното землище.

В проекта на Министерския съвет се урежда въпросът за оценителите на земи, а промените, предложени от Любен Татарски, се отнасят до  обезщетяването със земи от общинския поземлен фонд.

Освен това изменения  в Закона за опазване на земеделските земи ограничават изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория, или върху поливни земи с цел повишаване защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Тези промени, предложени от МС , защитават интересите на големите арендатори за сметка на инвеститорите и хората, вложили средства в енергийни проекти от възобновяеми източници. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов, предаде  БГНЕС.