Участниците в протеста, организиран от ВМРО, се обявиха за оставка на енергийния министър Трайчо Трайков, съобщи Дарик. Очаква се електроенергията да поскъпне от 1 юли с между 1 и 5%.

С възрожденски песни и лозунги „Трайчо не се трае”, „Увеличението на тока е спекулативно” и „Стига сте ни лъгали” шествието на недоволните се събра до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Там протестиращите изчетоха заповед за уволнението на Трайков и му изплатиха обезщетение в жълти стотинки, с които замеряха сградата на ведомството. „Искаме оставката му, защото като министър на икономиката и енергетиката трябва да защити интересите на хората", обясниха недоволните.

Хората са категорични, че държавата не е спазила обещанието си да не вдига цената на тока. Те обстрелваха сградата на министерството с домати и яйца.  Сред събралите се имаше и такива, които не знаеха за какво точно са там.

Охраняващите полицаи хванаха 14-годишно момче, хвърлило домат. То бе отведено в Детска педагогическа стая в Първо районно управление, придружено от зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Протестът, организиран от ВМРО, приключи за по-малко от час, като при недоволните не слезе представител на енергийното министерство.

Междувременно КНСБ поиска спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество за цените на природния газ с около 30% от 1 юли и цената на топлинната енергия (до 20% за София, 15% за Пловдив и др.) И днес на заседание на Консултативния съвет към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, стана ясно, че тя ще утвърди нови по-високи цени от 1 юли на природния газ и на топлинна енергия, посочват от синдиката. 

Вчера пък от "Подкрепа" предложиха спешно извънредно заседание на тристранката заради цените на енергоносителите от 1 юли.

Изкуствено политическо задържане на цената на природния газ би довело до сериозен ценови удар върху потребителите при следващото увеличение, което ще съвпадне с тежкия зимен период, се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) по повод очаквано поскъпване на природния газ и топлинната енергия, съобщи БТА.

Реалното пазарно увеличение на цената на природния газ през второто тримесечие на 2010 г. спрямо първото е 26%, определеното от регулатора за същия период обаче бе едва 5 на сто, посочват от камарата. Според БСК, ако не е имало изкуствено замразяване на цената при предишния ценови период, то сега "Булгаргаз" щеше да поиска увеличение от 8 на сто, а не с 28,9% спрямо сега действащата цена.