Според антикризисния план на правителството в МТСП, МВР и МО няма да се извършат планираните икономии от 20%.

Държавата трябва да харчи само толкова колкото пари има и да не се пипа фискалния резерв, каза Петър Ганев, експерт от Института за пазарна икономика. С промените в бюджета само се узаконява големият дефицит, каза още той. За нашата страна има две възможности - да последва Гърция с увеличаване на държавния дълг и срив на доверието на инвеститорите или пък Естония, където се съкращават разходите, правят реформи за стабилизиране на фиска и за растеж на икономиката, посочи Ганев.

Проф. Ричард Ран* - консултант към Института за пазара икономика (ИПИ), препоръча парите от фискалния резерв да не се харчат за бюджетния дефицит, а само за инфраструктурни проекти. Той посочи, че България с ниското си ниво на публичен дълг, е в изключително добра ситуация - "една от звездите на небосклона". Ако правителството запази финансова дисциплина след няколко години България ще се отличава от много страни в региона ще бъде по-добре дори и от редица страни в Западна Европа. В сряда правителството внесе в НС актуализация на бюджета, от която става ясно, че бюджетния дефицит ще бъде 3.9% от БВП.

В предложенията за промени на държавния бюджет няма реформи. Макар че се посочват съкращаване на разходите, вижда се, че разходите не се намаляват, посочи Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ. Костадинова посочи, че приходите за първите 3 месеца са по-малко с 20% от предишната година, докато разходите растат със 17%. “И сегашното правителство е взимало решение за повишаване на разходите. Една ръка реже - другата взима”, каза тя.

По време на икономическа криза всички трябва да спестяваме, заяви днес финансовият министър Симеон Дянков след участието си в парламентарния контрол. Моето министерство е обявило допълнително спестяване от 20%, те трябва да дойдат отнякъде, допълни той. От изказването му стана ясно още, че под спестяване той разбира и оптимизирането на държавните разходи.



* През 1990 г. правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти. Разработеният от тях доклад стана известен като планът "Ран -Ът".