Това съобщи Екатерина Гаджева - пресаташе на Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, цитирана от "Фокус".
Експертизата е показала, че съвпадат размерите на предната лапа, с тези, които бяха открити на мястото на инцидента. Освен това за доказателство се приема и това, че отстрелът е извършен в същия район.

Мечката е отстреляна от организираната хайка между селата Кутела и Славейно. В хайката за преследване на стръвницата се включиха около 20 ловци и горски служители от района, съобщиха от кметството на село Кутела.

Разрешителното за отстрела на мечката бе издадено от МОСВ ден, след като нападна и уби 65-годишния Никола Шиков в гора край селото. Според данните от аутопсията мъжът е убит от ударите от мечка.

От РИОСВ- Смолян предполагат, че стръвницата има малко мече, така че ловци продължават неговото издирване, за да го настанят на подходящо място.

Над 15 души от местната ловна дружинка, горски служители и експерти от РИОСВ издирваха мечката в понеделник и вторник, но не откриха и следа. Вчера издирването на мечката бе преустановено заради погребението на Шиков. Тази сутрин към ловната дружина се включиха авчиджи и близките села.

Снощи в селото започна и протестна подписка до премиера Бойко Борисов и министри, с която хората искат да се разреши отстрел на повече мечки, за да се намали тяхната популация и да се преустановят набезите върху хора и земеделска продукция.