Това заяви пред БТА зам.-председателят на парламента и председател на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов, помолен да коментара късното майчинство и случая с 62-годишната психиатърка от Русе, която роди вчера близнаци след ин витро.

Според него, около 40-годишна възраст е удачната граница, която той предлага да се приеме с необходимите законови промени. Сега за класическото ин витро у нас има ограничение за жени до 43 г. Много от тях протестират, че се ограничават правата им.
В същото време в закона не е записана горна граница за трансфер на ембриони, какъвто е случаят с жената от Русе. При нея ин витрото е извършено с донорска яйцеклетка, а не с такава от майката, какъвто е класическият метод.

"Не е нормално жена на 62 години да стане майка", смята депутатът от ГЕРБ.
Той се аргументира с риска за здравето, което късното майчинство носи както за жената, така и за децата й.
"Постиженията на медицината са прекрасни, но те в никакъв случай не трябва да влизат в противоречие с нравствено-етичните и религиозни разбирания ", посочи Иванов.

Д-р Красимира Димитрова роди близначките Мери и Жаклин след оплождане ин витро с донорска яйцеклетка и постави национален рекорд по късно майчинство. Едното от бебета е само 500 гр и днес му е направена коремна операция, съобщи БНТДругото тежи 900 гр. И двете момиченца са затрашени от тежки увреждания.

Психиатърката, която никога не е имала деца и не се женила, се решила на ин витро, защото й било отказано да осинови дете заради късната й възраст.
Раждането на близнаци чрез този метод при жени над 60 години е втори случай в света и първи - в България.