На 11 май е външното оценяване по математика, на 12 май - по "Човекът и природата", а на 13 май - по "Човекът и обществото", предаде БТА.

Националното външно оценяване на учениците от четвърти клас се осъществява чрез изпитвания за установяване на постигнатите резултати от обучението, определени с държавните образователни изисквания за учебното съдържание по четирите предмета.
Изпитването за всеки от предметите се осъществява едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в страната - в 10.00 ч. на определения ден. Учениците решават по всеки предмет тест за един учебен час.

Тестът по всички учебни предмети включва задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, а по български език и литература ще има и диктовка.
Изпитването на деца със специални образователни потребности продължава два учебни часа.

Учителите, които преподават в 4 клас или са родители на четвъртокласници, не могат да бъдат квестори и оценители на писмените работи на своите ученици.  Проверяването и оценяването на писмените работи се извършва от училищна комисия за външно оценяване. В нея участва и техническо лице за въвеждането на резултатите в зададения електронен формат.

Резултатите от външното оценяване ще могат да се използват като текуща оценка, но тя няма да влияе върху срочните и годишните оценки на учениците.

Анализът за 3-те години, откакто се прави външното оценяване за четвърти клас, показват, че има повишаване на отговорите само по "Човекът и природата", а по останалите три предмета има лек спад.

Външното оценяване за пети и шести клас е от 3 до 10 юни, а за 7 клас - от 27 май до 2 юни. За първи път през тази година изпитите след седми клас по български език и литература, и по математика за прием в гимназиите, ще включват два модула. Първият от тях е за националното външно оценяване, а вторият ще съдържа допълнителни въпроси и задачи.