"Добре дошли са. Аз ще протестирам на другия тротоар", категоричен бе министър-председателят и добави, че през изминалите четири години те са мълчали. По думите му нямал никаква вина за това, което е наследил и няма да допусне да му бъде вменена такава, пише БТА. „Ще обера аз за тези 20 години, това което са направили синдикатите, президентът, всички мошеници от БСП и Синята коалиция”, ядоса се премиерът, цитиран от "Фокус". Той още веднъж посочи, че проблемът, ако има такъв, може да бъде решен с избори - и за ново правителство, и за нов президент.

Вчера синдикатите се заканиха да протестират, ако бъдат приети промените за ползването на платените годишни отпуски и краткосрочните болнични във вариантите, които предлага правителството. До сряда сутринта се коментираше вариант на промени, според които изчистването на отпуските трябва да стане до края на тази година. КНСБ и КТ "Подкрепа" обещаха да алармират Европейската конфедерация на профсъюзите, ЕК, Международната организация на труда и Съвета на Европа, както и да призоват президента да упражни правото си на вето. Правителството гласува днес обаче 31 декември 2011 г. да е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани отпуски. 

Доволни, синдикатите веднага смениха заплашителния си тон и излязоха с декларация, че са удовлетворени от решението на кабинета. То е по-добро от варианта отпуските да се изчистят до края на тази година, каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, цитиран от БТА. По думите на вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров така работниците няма да загубят заработените дни платен отпуск и има достатъчно време, в което могат да ги ползват.

Синдикалните лидери са доволни, че е чута вчерашната им позиция с аргументите, че ако се приемат сроковете, каквито бяха предложени по-рано - до края на 2010 година, решението ще е в противоречие на редица международни документи.

Тренчев и Никифоров се надяват, че правителството ще преосмисли и предложенията за болничните. На заседанието в сряда кабинетът не реши какво ще се прави с болничните. Синдикатите категорично не приемат вариант, при който на работника да не се плаща ден, както предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване.