Това се посочва в позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде БТА.

Двата синдиката предвиждат да алармират международната общност - Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Международната организация на труда и Съвета на Европа, както и да призоват президента да упражни правото си на вето върху съответните разпоредби.

Според предвидените от правителството промени, работещите с натрупани отпуски, трябва да ги използват до края на 2010 г., но в условия на искане и даване на разрешение от работодателя или органа на назначаване, а не само чрез уведомление. Вместо обезщетения за пълния размер неизползвани отпуски, се дава възможност да се получи обезщетение, но само до 10 дни от натрупаните и неползвани отпуски.

Предложението на правителството за промените в болничните предвиждат третият ден от болничните да не се плаща, а първият и вторият да се плащат от работодателя - съответно 100 и 60%.

Очаква се промените да бъдат гласувани утре на заседание на МС. В четвъртък пък се предвижда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.